Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJAGODA SPANAĆ - Plod ove biljke jedete kao jagode, a listove kuvate...

JAGODA SPANAĆ – Plod ove biljke jedete kao jagode, a listove kuvate kao spanać

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagoda spanać – Koriste se listovi u svježem stanju (u salatama) ili obradjeni kao spanać. Interesantno je da se ova sorta ne može svrstati ni u voće ni u povrće.

Jagoda spanać (Chenopodium capitatum) je jednogodišnja biljka. Sjeme mu se samo rasijava, pa ga na mjestu gdje se jednom začne proizvodnja, ima duži niz godina, veoma je otporan na niske temperature. Biljka jagoda spanać nema biološke veze ni sa spanaćem, ni sa jagodom, a ime je dobila po izgledu lista i ploda.

Nije zahtjevna ni prema zemljištu, niti u pogledu temperature. Jedino ne voli sjenku. Biljka poraste više od pola metra, a prvi listovi se mogu brati već 45 dana poslije sjetve. Sije se u proljeće, obično u martu, čim se zemljište malo prosuši. Plod u obliku bobica prečnika oko 12 milimetara smješten je na izduženim stabljikama i izgledom podsjeća na malinu, dok mu je ukus sličan jagodi. Ima jaku aromu, pa se može koristiti za pripremu džemova, sokova ili kao dodatak voćnim salatama. Zanimljivo je da plod jagode spanaća ima veoma intenzivnu i postojanu crvenu boju.

U ishrani se koristi kao spanać. Najbolje je kada se listovi kuvaju na pari i standardno pripremaju kao varivo. Jako mladi listovi mogu da se dodaju u salatu pripremljenu od zelene salate, mladog crnog luka, praziluka i spanaća, koji je bogat izvor vitamina A i C.

Izvor: dobrojutro.co.rs

PROČITAJTE:

Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda?

Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda?

Jagode u martu – da li se isplati rana sadnja jagoda?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI