Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda?

Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale svježe, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomjerno tokom rasta.

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cijele i svježe, dodatno tretiraju.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka – na domaćim je uvek blijedozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih sjemenki.

Svježe su najbolje

Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je svježe ubrana.

Maloj djeci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih prije konzumiranja treba dobro oprati.

1. Lijek za sve – Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za spriječavanje glavobolje.

2. Ubrzavaju metabolizam – Bogate su protivupalnim i protivkancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidanasa, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Ubrzavaju metabolizam, a istovremeno mogu biti od velike pomoći i vašem srcu.

3. Štite od UV zračenja – Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećava otpornost i smanjuje oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične – Ovo voće ne sadrži puno kalorija, a olakšava mršavljenje, štiti nas od bolesti srca, snižava holesterol i poboljšava pamćenje.

Izvor: stvarukusa.rs

PROČITAJTE:

Kako da uzgajate JEDNOMJESEČNE JAGODE

Kako spriječiti PUŽEVE da jedu vaše jagode?

Jagode: Ljekovite od korijena do ploda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI