Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJabuka Crni dijamant dostiže cijenu i do 35 KM po komadu

Jabuka Crni dijamant dostiže cijenu i do 35 KM po komadu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kojem raste, mjestu Nyngchi u planinama Tibeta. Ondje tokokom dana dobuja puno ultaraljubičastog svjetla, ali noću temperatura drastično pada uzrokujući tamnu boju kore.

Žute, zelene, crvene i sve njihove kombinacije – boje su koje vežemo uz izgled jabuke. Netko više voli zelene i kiselkaste Granny Smith, a netko sočnu i slatko Fuji jabuku. Većinu ovih jabuka uzgajamo u našim voćnjacima ili barem susrećemo na pijacama i robnim centrima.

Sigurno biste se nemalo iznenadili da tako negdje ugledate jabuku crne, zapravo tamno ljubičaste boje kore. I ne, ne radi se ni o GMO proizvodu već sasvim prirodno uzgojenoj jabuci ali u vrlo udaljenom dijelu Tibeta.

Zovu ih Black Diamond, što u prijevodu znači crni dijamant. Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kojem raste, mjestu Nyngchi u planinama Tibeta. Ondje tokom dana dobija puno ultaraljubičastog svjetla, ali noću temperatura drastično pada uzrokujući tamnu boju kore. Meso jabuke je svijetlo, kao i kod svake druge jabuke, navodi Today.com.

Osim Black Diamond jabuke, postoji još jedna sorta, vrlo tamne, zagasito crvene boje kore, a zove se Arkansas Black jabuka i pretpostavljate, raste u SAD-u.

Iako bi se moglo zaključiti kako ove jabuke imaju više nutritivnih vrijednosti kao što su antioksidansi, to ovdje nije slučaj. Jednako su zdrave kao i većina komercijalnih sorti.

Bez obzira što nisu zdravije, svejedno su skuplje. Black Diamond jabuke proizvode se na ograničenom području i obično su dostupne samo dva mjeseca. U Kini se prodaju samo u vrhunskim supermarketima, obično u poklon kutijama. Cijene joj idu od 7 do čak 20 dolara. Odnosno, od 12 do 35 KM po komadu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI