Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo kako klimatske promjene mogu uticati na nestanak crvenih jabuka

Evo kako klimatske promjene mogu uticati na nestanak crvenih jabuka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boje plodova kreću se od blijedo žute do višnja crvene i proljetno zelene. Boja jabuke proizilazi iz razine ekspresije određenih gena u koži jabuke, otkrivaju naučnici. David Chagne, genetičar koji se bavi istraživanjem biljaka i hrane na Novom Zelandu, objasnio je da setovi enzima djeluju zajedno na pretvaranju određenih molekula u pigmente koji se nazivaju antocijanini.

Razine ovih enzima kontrolišu transkripcijski faktor – protein koji reguliše ekspresiju gena – nazvan MYB10, tako da, što više MYB10 ima, koža će biti crvenija.

Da bi se dobila potpuno crvena jabuka, temperature moraju ostati niske. Jer, ako porastu iznad 40 stepeni Celzijusa razina MYB10 i antocijanina pada. Budući da su temperature sve više, teže je dobiti crvenu boju jabuke, otkrili su farmeri između ostalog.

Dodali su i kako se nekada uzgajalo mnogo više vrsta jabuka te da su sve išle u neke druge svrhe, neke su se samo prodavale dok su se druge koristile za proizvodnju sokova, alkohola i slično. Sada je sve manje različitih vrsta, a na tržištu se često koriste dodaci kojima se jabukama vještački daje crvena boja.

Izvor: Klix
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI