Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiItalijansko vjeće poplavljeno odmah nakon odbijanja mjere protiv klimatskih promjena (VIDEO)

Italijansko vjeće poplavljeno odmah nakon odbijanja mjere protiv klimatskih promjena (VIDEO)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Regionalno vjeće Veneta, čije se sjedište nalazi u blizini Kanala Grande u Veneciji, potopljeno je prvi put u svojoj istoriji, neposredno nakon što su odbornici odbacili predložene mjere za borbu protiv klimatskih promjena.

Venecija se ovih dana suočava sa najgorim poplavama u poslednjih 50 godina. Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunaro je poplavu nazvao „ranom koja će ostaviti trajni trag“.

Prostorije u palati Fero Fini, počele su da se pune vodom oko deset sati uveče, dok su odbornici raspravljali o regionalnom budžetu za 2020. godinu.

„Ironično je da su prostorije poplavljene dva minuta pošto je većina odbornika odbacila amandmane za borbu protiv klimatskih promena“, rekao je predstavnik Demokratske stranke Andrea Zanoni.

U odbijene amandmane spadaju mjere za finansiranje obnovljivih izvora, zamjenu dizel-autobusa „efikasnijim i manje zagađujućim“, mjere za ukidanje zagađujućih peći i mjere koje će smanjiti zagađivanje plastičnim otpadom.

Dok je portparol regionalnog veća Alesandro Ovizah za Si-En-En potvrdio da su prostorije veća poplavljene, predsednik Veća Roberto Ćambeti je odbacio Zanonijeve navode.

„Mi glasamo za regionalni budžet koji je u protekle tri godine potrošio 965 miliona evra u borbi protiv zagađenja vazduha, smoga, što je presudan faktor u klimatskim promjenama. Reći da ne radimo ništa po tom pitanju je laž“, rekao je Ćambeti.

Dodao je da je Veneto regija koja je posle poplave 2010. godine pokrenula plan za zaštitu hidrogeološke sigurnosti u vrednosti od 2,6 milijardi evra, što je izuzetno visok iznos za regionalni budžet, prenosi RTS.

Ćambeti je na profilu na Fejsbuku objavio video zapise o poplavi u palati Fero Fini.

„Ovako nešto se nikada nije desilo. Pregrade otporne na poplavu nisu bile dovoljne da obuzdaju poplavni talas, niti je bilo moguće napustiti zgradu … Mislili smo da smo dovoljno zaštićeni i sigurni pa zato niko nije ni našuštao sastanak Vjeća“, rekao je Ćambeti u izjavi za list Đornale di Vićenca.

Inače, sastanci Regionalnog savjeta su zbog poplave preseljeni u Trevizo, navodi se na sajtu Saveta.

Izvor: Nacionalna geografija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI