Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti„OVO JE TEK PRVI KORAK“ Bankari stvaraju nove šumske površine, zasadili 4.000...

„OVO JE TEK PRVI KORAK“ Bankari stvaraju nove šumske površine, zasadili 4.000 sadnica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U organizaciji Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, oko 160 volontera iz banaka članica Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) zasadili su oko četiri hiljade sadnica na području Čelinca i na obroncima planine Igman, u okviru zajedničke akcije udruženja.

Ovo je prvi put da volonteri banaka članica UBBiH učestvuju u akciji pošumljavanja koja ima za cilj podizanje svijesti o neophodnosti zaštite čovjekove sredine u široj društvenoj zajednici kao i da promoviše voloterizam. Udruženje planira zasaditi do kraja sljedeće godine ukupno 9.700 sadnica što odgovara trenutnom broju zaposlenih u bankarskom sektoru.

Akcija je realizovana uz značajnu podršku Šumskog gazdinstva Banjaluka i Komunalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume. Volonteri su sadili crni bor, bijeli bor i smrču.

– Uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere je važnija od njene uloge u proizvodnji drvene građe. Stoga sam posebno ponosan na bankare volontere koji su se odazvali našem pozivu za pošumljavanje – izjavio je direktor UBBiH, Berislav Kutle.

– Ovo je tek prvi korak. Udruženje u sljedećoj godini namjerava realizovati još sličnih akcija koje će dugoročno korisiti društvenoj zajednici – naveo je on.

Visoke šume površine od jednog hektara, u procesu fotosinteze oslobađaju tri tone kiseonika, a potroše oko četiri tone ugljen-dioksida. Za godinu dana, jedan hektar četinarske šume filtrira 30-35 tona prašine, a na jedan hektar lišćarske šume se filtrira 50-76 tona prašine.

– Moramo podizati svijest o značaju šuma. S jedne strane podsjećati starije, a sa druge privlačiti mlađe generacije da se aktivno uključe u zaštitu prirode – ističe Kutle.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI