Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Sok od ljubičastog kupusa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako baš i niste ljubitelj zelenih sokova, pripremite ljubičastu varijantu koja će vas zaštititi od raka, viskog krvnog pritiska i probavnih tegoba

Na našem jelovniku najčešće se nalazi zeleni kupus, a crveni neopravdano izostavljamo. I griješimo, jer crveni kupus ima veće nutritivne vrjednosti i zadovoljava čak 85% dnevnih potreba za vitaminom C, za razliku od zelenog, koji zadovoljava samo 47% dnevnih potreba. Crveni kupus spada među alkalne namirnice, koje održavaju zdrav pH u organizmu i štite od upalnih procesa, raka i drugih teških oboljenja. Ova super zdrava namirnica, čija ljubičasta boja ukazuje na bogatstvo antocijanina, sadrži tiamin, folate, kalcijum, mangan, magnezijum, gvožđe i kalijum, vitamine C, A, E i K, vlakna i vitamine grupe B. Ljekovita svojstva crvenog kupusa;

1.Prevencija kancera – Zahvaljujući obilju antioksidansa i antocijanina, crveni kupus smanjuje rizik od raka i ima snažna protivupalna svojstva. Antioksidansi neutralizuju delovanje slobodnih radikala, koji, osim što ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od raka i srčanih oboljenja.

Istraživanja ukazuju i da materije iz crvenog kupusa poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena. Vitamin A takođe dokazano smanjuje rizik od raka pluća.

2. Podstiče probavu, snižava pritisak i holesterol – Dijetalna vlakna pomažu radu crijeva i eliminaciji otpadnih materija iz organizma. Crveni kupus snižava holesterol i krvni pritisak, pa bi ga trebalo što češće jesti, a to naročito važi za osobe koje boluju od hipertenzije i kojima prijeti rizik od začepljenja krvnih sudova.

3. Usporava starenje i štiti od Alchajmerove bolesti– Crveni kupus pokazao se kao pravi saveznik zdravlja mozga. Njegovom konzumacijom pomoći ćete moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alchajmera. Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom.

4. Čuva zdravlje očiju i kostiju – Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vid i zdravlje očiju i smanjuje rizik od makularne degeneracije. Ovaj vitamin takođe doprinosi zdravlju zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa čuva gustinu kostiju.

Crveni kupus takođe ublažava artritis i bolove u kostima i zglobovima.

Recept za sok od kupusa

Sastojci:

• 3 šljive (mogu zamrznute)

• ¼ glavice manjeg crvenog kupusa

• 1 korijen cvekle

• 2 stabljike celera

• 1 pomorandža

Priprema: Izvadite koštice iz šljiva. Sve sastojke dobro operite. Očistite pomorandžu, kupus isjecite što sitnije. Sastojke stavite u blender ili sokovnik i izmiksujte da dobijete sok.

Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sistem, čisti bubrege i ceo organizam, snižava krvni pritisak i ima antikancerogeno dejstvo.

Izvor: Živimo zdravo

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI