Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIskusni baštovani oko paradajza uvijek posipaju ovaj prah: Rezultati vidljivi poslije 2...

Iskusni baštovani oko paradajza uvijek posipaju ovaj prah: Rezultati vidljivi poslije 2 dana, imaćete zdrave i sočne plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Soda bikarbona odlična je za paradajz, a iskusni baštovani imaju određene cake kako bi plod bio sočniji.

Kako je sve toplije, mi se više posvjećujemo sađenju cvijeća ili postavljanju temelja za bogate žetve voća i povrća iz bašte. Kod nekih sorti, posebno kod paradajza, to ne funkcioniše uvijek kako treba. Tu je, naravno, dobrodošla pomoć sa interneta.

Sadite paradajz horizontalno na zemlji!

Paradajz raste vertikalno, ali stvarno dobar trik je da raste horizontalno. Zašto? Pa to pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi korijenski sistem. Važno je da listovi koji su na vrhu biljke ostanu iznad tla.

Pročitajte: Gajenje paradajza bez zalivanja prema metodi Kazarina – Za više krupnijih i sočnijih plodova

Pospite sodu bikarbonu po zemlji

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja koja osigurava da paradajz raste dobro! Kada je biljka porasla oko 2,5 cm, 4 kašičice treba posuti oko biljke, ali vodite računa da ne dohvati biljku. Već nakon dva dana vidjećete promjene jer se zemlja alkalizuje. Proces možete ponoviti neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona je ta koja će smanjiti kiselost zemljišta i da paradajz bude ukusniji.

Kako se rešiti ptica koje jedu paradajz?

Ne znamo samo mi ljudi da je paradajz stvarno ukusan. Čak i ptice u našim baštama to znaju odlično. Da biste ih spriječili da jedu paradajz ostavite posudu sa vodom pored same biljke. Tako će ptice moći da ugase žeđ, bez potrebe da pribegavaju zrelim plodovima i tako će ostati više za vas.

Posadite prezreo paradajz ponovo

Još jedna sjajna ideja je da posadite prezreo paradajz. Da, stvarno radi! Prije nego što bacite ovakav paradajz, trebalo bi da ga koristite za nešto praktičnije. Isjecite paradajz na kriške i stavite ga u zemlju u saksiju. Nakon toga dodajte malo zemlje na sam vrh. Trebaće mu sporadično 1-2 nedelje da ponovo poraste, a nakon toga ga možete presaditi.

Dakle, ovog ljeta nema prepreka za najbolji prinos paradajza.

(Stil/ Krstarica)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI