Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetIshrana koza u zimskom periodu – Sijeno, kukuruz i proteinski dodaci

Ishrana koza u zimskom periodu – Sijeno, kukuruz i proteinski dodaci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ishrana koza u zimskom periodu podrazumeva hranjenje tri puta dnevno.

Pravilna ishrana koza tokom cijele godine jedan je od uslova uspiješnog odgoja, što je cilj svakog odgovornog odgajivača. Kako bi koza bila zdrava i ostvarila svoj genetski potencijal hrana mora sadržati sve neophodne i korisne materije.

Posebnu pažnju treba obratiti na ishranu u periodu zime kada je neophodno obezbijediti dovoljne količine konzervisanih hraniva sa vlastitog gazdinstva.

Većina proizvođača se odlučuje da osnovni obrok u zimskom periodu čini sijeno uz dodatak nekog proteinskog, energetskog i mineralno vitaminskog hraniva.

U ishrani koza zimi, obrok se sastoji od sijena, kukuruza i proteinskih dodataka

Potrebe u energiji u ekstenzivnim proizvodnjama koze mogu zadovoljiti iz sijena, pa zato nije potrebno dodavati kukuruz.

Obrok za gravidne koze i koze u ranom periodu laktacije se sastoji od sijena koje koze koriste po volji i proteinskog dodatka od oko 500 gr. Ukoliko je sijeno dobrog kvaliteta sa 10-12 % proteina, proteinski dodatak se može smanjiti na 375 gr dnevno.

Za ishranu jaradi starosti 3-6 mjeseci, koristi se proteinski dodatak sa 16 % sirovih proteina i kvalitetno sijeno trava.

Kozama na početku perioda gravidnosti je preporučljivo pored sijena davati i koncentrate sa 14 % proteina. Korišćenje ovakvog obroka ima opravdanje iz raloga što se koze ranije oplođuju i postiže se veliki procenat bližnjenja, preko 50 %.

Pored sastava i kvaliteta obroka, važna je i forma u kojoj se koncentrovani obrok daje kozama. Najčešće su ta hraniva u formi peleta.

Jarad i mlađe kategorije koriste pelete veličine 0,5 cm dok je za starija grla poželjna veličina oko 1 cm. Zimi se koze hrane tri puta na dan. Napajanje vodom (3-8 litara/dan) treba zimi vršiti nakon davanja sijena.

Temperatura vode ne smije zimi biti ispod 18 °C, a ljeti ispod 10 °C. Količina popijene vode je usko vezana kako za spoljašnju temperaturu vazduha tako i za količinu pojedenih hraniva. Prelaz sa ljetnje na zimsku ishranu se mora obaviti postepeno u roku od 5-10 dana.

Autor: dipl. inž. poljoprivrede Nebojša Brajović

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Da li ste čuli za padajuće koze?

Savjeti za efikasnu mužu koza

Bolest i obrada papaka kod koza

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI