Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoSavjeti za efikasnu mužu koza

Savjeti za efikasnu mužu koza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve veći broj farmi koza u našim krajevima i vaše interesovanje za savjete stručnjaka, inspirisali su nas da vam damo nekoliko korisnih savjeta u vezi sa mužom koza. Razmatraćemo situaciju u kojoj proizvođač ima oko dvesta koza. Posao muže treba da se obavi za sat i po i taj posao radi jedan čovjek. U skladu sa ovim potrebama postoje različiti tipovi izmuzišta: izmuzište ukoso-riblja kost, paralel izmuzište, rotaciono i tunel izmuzište. Svaki od ovih sistema ima svoje mane i vrline.

Izmuzište tipa riblja kost

Kod ovakvog tipa izmuzišta ulaz i izlaz koza je dosta lak, broj koza može da varira, sistem nije skup, ali nema ishrane u izmuzištu. Da bismo postigli mužu za dvesta koza, potrebno je da imamo 14 do 16 mjesta, ili najbolje ako postoji mogućnost da ih bude 20. Dužina podijuma ovog tipa izmuzišta treba da bude 25 do 30 cm, širina 90 do 100 cm po kozi a razmak jasala, odnosno udaljenost oko 60 cm.

Paralel izmuzište

Ovakvo izmuzište ima tačno određen broj mjesta, jer se ovde primjenjuju jasle sa uklještivačem. Zbog ovog sistema je otežana manipulacija sa životinjama i sporije kretanje koza. Mana je što je neophodan prekid muže radi isključivanja i raspodjele hrane između pojedinih grupa, tako da se gubi vrijeme, a prednost ovog sistema je što imamo dobru preglednost vimena.

Da bismo postigli mužu dvesta koza na sat, potrebno je da imamo 30 mjesta u ovakvom izmuzištu. Dužina podijuma ovog tipa izmuzišta treba da bude 30 do 35 cm, širina 120 do 130 cm po kozi, a razmak jasala odnosno udaljenost oko 90 cm.

Rotaciono izmuzište

Ovakav tip izmuzišta je skup za nabavku ali i održavanje. Ima dobar komfor za rad, odličnu preglednost vimena, ali je kretanje koza sporo. Ovo izmuzište najčešće ima 12 mjesta i manje, i za sat vremena se ne može postići muža. Čak i sa 24 mjesta odgajivači treba da budu oprezni.

Tunel izmuzište

Ovakav tip muže karakteriše ga dosta lak i brz hod koza, nema ishrane u izmuzištu, a vrijeme čekanja na mužu je veoma dugo. Ovakav tip muže ne može biti korišćen za preko dvesta koza. Dužina podijuma ovog tipa izmuzišta treba da bude 80 cm, širina 30 do 40 cm po kozi.

Za koji god sistem da se odlučite, ili koji god sistem odgovara vašim potrebama, prije izbora dobro razmislite da li taj sistem pruža kozama pravilan način hoda, jer značajni nagibi i kretanje koza uz čestu ili naglu promjenu smjera mogu izazvati poslije nekog vremenskog perioda deformitete zglobova.

Da bi prolaz ili hodnik bio dobar, treba da bude širok jedan do dva i po metra i vrata za ulazak i izlazak u bokseve se prilagođavaju širini hodnika. Kada je u pitanju prostor, gdje koze čekaju za mužu treba da imamo u vidu da on omogućava brz pristup kozi na mužu. U ovom prostoru svaka koza treba da ima 0,25 metara kvadratnih prostora, odnosno broj koza na čekanju treba da bude dvije do tri po dužnom metru.

Najbolje je kada su po dvije koze, jer se tako brzo mjenjaju na plaformi za mužu. Svakako treba imati u vidu i potiskujuće pregrade kojih imamo dva tipa: „električni pas“ u sklopu koje imamo i signal za upozorenje životinja, ili ona sa daljinskim upravljanjem koja se kotrlja po zemlji. Kanal za mužu treba da je najmanje širine 1,9 metara. Potrebna je i ivica da bude visine 5 cm, zbog klizanja životinje. Koze treba da stoje tako, da je vime u visini između lakta i ramena muzača.

Važno je da izmuzište obezbjedi kozama prirodan položaj na podijumu, da vime bude dobro vidljivo i što bliže muzaču. Na osnovu iskustva i savjeta stručnjaka, riblja kost i tunel su najčešće preporučljivi. Imajući u vidu da nakon upotrebe izmuzište treba oprati, to nam donosi određene količine otpadnih voda. Njihova količina zavisi od zaprljanosti i od korišćenih sredstava za čišćenje.

Za kvalitetnu mužu bilo bi poželjno da se kozama obezbjedi prirodno osvjetljenje, preko ugrađenih prozora, a vještačko odnosno, dodatno osvjetljenje se obezbjeđuje muzaču kako bi dobro video vime koza. Važno je i da mljekara bude u blizini izmuzišta. Za ovakvu namjenu potreban nam je prostor, barem 10 metara površine u prostoriji. Nagib poda treba da bude 2% sa sifonom na površini, radi uklanjanja vode nakon pranja. Radi lakšeg održavanja higijene u mljekari zidovi treba da su glatki, svjetle boje i od vodootpornog materijala.

Izvor: agrobiznis.rs 

PROČITAJTE:

Bolest i obrada papaka kod koza

Da li ste čuli za padajuće koze?

EVO GDJE STE GRIJEŠILI: Kako se pravilno muze koza?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI