Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img

SVIB – Malo poznata biljka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svib je tipična žbunasta vrsta, to je veći listopadni široko i gusto razgranat žbun koji naraste i do 5 m. Ima vlaknast korijen. Kora je siva i glatka, u starijoj dobi mrežasto ispucana. Izdanci su tanki i šiboliki, prekriveni sitnim dlakama, na osunčanoj strani ljubičastocrveni, a na zasijenjenoj zelenkasti.

Pupoljci su nasuprotni, obrasli tamnosmeđim dlakama, nisu obavijeni ljuskama. Razlikuju se lisni (spljošteni) i cvjetni (sa loptastim izbočenjem na sredini). Listovi su jednostavni, jajoliki do elipsasti, 4 – 10 cm dugi, sa obje strane dlakavi. Cvjetovi su dvopolni, bijeli, skupljeni u paštitaste cvasti, građeni na osnovu broja 4 (4 latice, 4 tučka, 4 prašnika). Cvjetaju nakon listanja, obično u maju (mjesec svibanj je zahvaljujući tome dobio ime), a ponekad i ponovo u jesen. Plodovi su loptaste crne koštunice, prečnika oko 7 mm, sa jednim sjemenom, posute sitnim, bijelim tačkicama. Sazrijevaju u septembru, opori su i nejestivi.

Rasprostranjenost

Rasprostranjena je u južnoj i srednjoj Evropi te zapadnoj Aziji, u različitim tipovima niziskih i brdskih šuma, većinom u nizijskim mezofilnim hrastovim šumama i šikarama ili poplavnim lužnjakovim šumama. Najbolje uspijeva na vlažnim, rastresitim tlima niziskih šuma, a prostire se i na visini većoj od hiljadu metara. Dobro podnosi sijenku.

Upotreba

S obzirom na sličnu anatomsku građu i tehnička svojstva, upotrebljava se isto kao i drenovina: u korparstvu, za drveni ugalj, boju, kao živa ograda… Sjemena sadrže 45% nesušivog ulja koje se koristi za pravljenje sapuna. Kora je jak lijek protiv groznice, ali pošto korijen, listovi i kora sadrže kornin koji je slabo otrovan, korišćenje većih količina može dovesti do mučnine i povraćanja.

Sirovi plodovi nisu opasni, a kuvani se mogu koristiti za pravljenje džema i voćnih sokova. Sviba se zbog svojih dekorativnih svojstava (naročito živopisnih boja zimi) upotrebljava u hortikulturne svrhe. Kora je obojena od opadanja lišća do ranog proljeća, a karakteristične grančice sa crvenkastim odsjajem u jesen i zimu postaju crvene kao krv.

Uzgoj

Svib je veoma prilagodljiva biljka, lako se presađuje, a da bi se postigao najbolji efekat, mora se sjeći gotovo do nivoa tla u martu ili aprilu svake godine. Ako se to ne uradi, stabljike će starenjem postepeno gubiti svoju jaku boju. Najjaču boju imaju nove stabljike.

Izvor: gimnazijaso.edu.rs

PROČITAJTE:

Tinktura od GLOGA I RAKIJE – Reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce

PREČICA – Lijek za prostatu, bubrege, jetru, dekubitis i reumu

MACINA TRAVA – Koristi se za plodnost kod žena, ali i rješavanje mnogih drugih tegoba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI