Utorak, 4 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako prepoznati početak vegetacije kod vinove loze?!

Kako prepoznati početak vegetacije kod vinove loze?!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posle izlaska loze iz biološkog zimskog mirovanja i rezidbe, biljka ulazi u period vegetacije početkom marta, a indikator ulaska u vegetaciju je I fenofaza koja se naziva ’plač’ ili ’suzenje’.

’Suzenje’ ili kretanje ’sokova’ počinje u proljeće i karakteriše se isticanjem sokova na presjecima koji su nastali rezidbom. ’Plač’ se javlja kao posljedica usvajanja vode i mineralnih materija od strane korijenovog sistema.

Usvojena voda i mineralne materije kreću se kroz nadzemni deo čokota, i pri tom kretanju određena količina vode i materija se rastvara, a kako još nema razvijenih listova, koji bi vodu i minerale usvojili, oni ističu na presečenim mjestima.

Početak kretanja sokova kod vinove loze u mnogome zavisi od sorte, temperature zemljišta, vazduha, vlažnosti zemljišta, tipa zemljišta… U našim klimatskim uslovima, fenofaza ’plača’ počinje krajem marta, početkom aprila meseca.

Temperatura zemljišta je glavni faktor za kretanje sokova. Temperatura od 7 do 10 stepeni u zoni korenovog sistema vinove loze je optimalna za početak ove fenofaze i ulazak biljke u vegetaciju.

Temperatura vazduha nema direktan uticaj na početak fenofaze ’plača’, već se njen uticaj indirektno ogleda tako što zagreva zemljište. Analizom je utvrđeno da kod zagrijanog zemljišta, čak iako se temperatura snizi na nula stepeni, ova faza se normalno odvija.

Ukoliko se talas niskih temperatura vazduha nastavi, dolazi do hlađenja zemljišta, pa tako i do zaustavljenja ove faze.

Tip zemljišta isto utiče na početak fenofaze ’plača’. Lakša i peskovita zemljišta, svetlije boje, doprineće ranijem ulasku u period vegetacije, nego teška, glinovita i tamnija zemljišta.

Količina tečnosti koja isteče kroz trs u mnogome zavisi od sorte, temperature, vlažnosti zemljišta, bujnosti čokota, razvijenosti korenovog sistema… Naučnim istraživanjem utvrđeno je da se količina tečnosti koja istekne u ovoj fenofazi kreće se od 0,2 dl do 1,4 l, dok je bilo primjera u kojima je izmjerena količina tečnosti iznosila i 3 litra po čokotu.

Dužina trajanja fenofaze ’plača’ iznosi od 14 do 25 dana. Zapaženo je trajanje od desetak dana, koje se javlja usljed naglih porasta temperatura.

Fenofaza ’plača’ završava se početkom razvoja pupoljaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

marinara sos

Kako da napravite marinara sos

Ovaj marinara sos je odličan uz špagete, ali i kao zamjena za pizza sos. Donosimo recept, uputstva, ali i video tutorijal. Marinara sos je popularni...