Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetImaš imanje? Imamo šest ideja kako zaraditi na njemu!

Imaš imanje? Imamo šest ideja kako zaraditi na njemu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oni koji posjeduju imanje, ne bi ga trebali gledati kao cjelinu, nego kao niz sredstava koji im mogu omogućiti dodatnu zaradu.

Kako piše Farmers Guardian, na svakom imanju postoji prostor koji se može iskoristiti u dodatne svrhe, iako se proizvođači često koncentrišu samo na osnovnu djelatnost. Predstavili su nekoliko ideja koje poljoprivrednicima mogu donijeti više novca.

Turizam – vikendice za odmor

Tradicionalni turizam fokusiran je na vikendice za odmor, kao i mjesta na kojima se prodaju domaći proizvodi. Međutim, oni koji su se opredijelili i za ovaj vid djelatnosti, trude se istaknuti karakteristike svog imanja ili kraja u kome žive, kako bi svoju ponudu učinili jedinstvenom. U Velikoj Britaniji se za ovo financijska sredstva osiguravaju kroz Program ruralnog razvoja, a grantovi se dodjeljuju na lokalnom nivou.

Uzdravlje!

Kraft pivare sve više jačaju u Britaniji, pa se tako njihov broj od 1.218 iz 2012. godine popeo na više od 2.000 u ovoj godini. Porasle su i površine pod hmeljom, za 8% u 2016. godini i 4% u 2017. godini. Ovaj trend je prisutan i u SAD te u Njemačkoj, sa 6% rasta. Međutim, iako na domaćem pivu piše da je napravljeno i napunjeno u Britaniji, šanse da je korišten domaći hmelj su male.

Prostor za vjenčanja

Svečana proslava i nevjeste idu ruku pod ruku, ali tko bi ikada pomislio da štale i nevjeste mogu biti dobitna kombinacija! Međutim, statistike su pokazale da oko 27% parova bira atraktivne i alternativne prostore za svoj najljepši dan. Tako su ona na selu postala veoma popularna. Namijenjena su parovima koji vole prirodu i tradiciju, koji teže opuštenom, porodičnom ambijentu, kao i onima koji preferiraju domaće specijalitete, kao i domaće vino i rakiju.

Šumarstvo

Mnogi u svom vlasništvu imaju šume, koje su zaboravljene. Međutim, sistemi za grijanje na biomasu, kao i peći u domaćinstvima, uticali su na tržišnu potražnju. Na ovaj način se koriste šumski proizvodi niže vrijednosti, iskorištava se drvena građa i smanjuje otpad nakon sječe. Proizvodnja domaće drvne industrije u Velikoj Britaniji porasla je za 1,19 miliona kubnih metara u posljednjih 10 godina, a izgradnja je ostala najveće tržište.

Proizvodnja sladoleda

Mala farma mlijeka iz britanskog grada Sheffield bila je poznata po tome što je stanovnike snabdijevala svojim svježim proizvodom. Omogućavala im je da četiri dana u toku sedmice posjete njihovo imanje na 81 hektar. Kada su raspusti, bili su otvoreni svaki dan, a zapošljavali su i dodatne radnike Razlog je bila – proizvodnja sladoleda, koju su započeli 2007. godine. Kada su sunčani dani, dolazi im stotinu ljudi, koji čekaju po pola sata u redovima. A da bi na ovaj način unaprijedili svoju proizvodnju mlijeka, morali su uložiti 80.000 funti (oko 92.000 eura) u prostor i opremu. Tokom 10 godina, nadogradili su prostor, kupili veliki zamrzivač, i otvorili pravu slastičarnicu.

Zoološki vrt

Porodična imanja često imaju različitu stoku, koja, osim kao osnovna djelatnost, može postati i “mamac” za turiste kojima je potreban dodir sa selom. Jedna britanska porodica je svoj prostor prilagodila tako da bude pravo mjesto za uživanje malih i velikih. Naime, osim prostora u kome se posjetitelji mogu družiti sa životinjama (domaćim i egzotičnim) i da ih hrane, omogućili su im i mjesto gdje mogu popiti piće ili da pojesti sladoled i neki od domaćih specijaliteta, ali i gde se djeca mogu igrati, sudjelovati u edukativnim radionicama i tematskim dešavanjima.

Izvor: Agroklub

PROČITAJTE:

Izrada biznis plana: Sigurnim putem do dobre zarade

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI