Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaRiješite se mrava u baštama i okućnicama

Riješite se mrava u baštama i okućnicama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na manjim površinama, u baštama i okućnicama, mravi se mogu uništavati natapanjem mravinjaka (ukoliko su vidljivi) vrelom vodom u večernjim časovima. Osim toga, privlačenje, a potom uništavanje mrava je moguće natopljenim sunđerima ili krpama sa vodom u kojoj je rastvoren med i šećer. Ovi mamci se postavljaju na dijelovima gdje ima najviše mrava i postupak se ponavlja više puta, sve dok mravi ne nestanu.

Odstranjivanje mrava iz manjih povrtnjaka može se obavljati i navlaženim krpama sa petroleumom i drugim odbijajućim materijama.

Ako je suzbijanje mrava neophodno na većim površinama, onda se obavlja zaprašivanje ili zalivanje biljaka, preparatima na bazi hlorpirifosa. U našoj zemlji nema registrovanih insektiida za suzbijanje mrava u povrtarskoj proizvodnji. Ukoliko se izvodi prskanje tada treba koristiti veću količinu vode po hektaru. Prvenstveno treba tretirati mravinjake i stazice po kojima se mravi kreću.

Pri gajenju povrća u zaštićenom prostoru suzbijanje mrava je neophodno, pogotovo ako su na biljkama prisutne i razne vrste lisnih vaši.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI