Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiStočari iz Amajlija (SEMBERIJA) sretni zbog izvoza mesa u Tursku, najniža cijena...

Stočari iz Amajlija (SEMBERIJA) sretni zbog izvoza mesa u Tursku, najniža cijena koju očekuju 4,5 KM/kg

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mogla bi cijena da bude još bolja, pošto je sve skupo, repromaterijali, gorivo i to i prskanje i sjemenski kukuruz i đubrivo, sve je skupo, a da nije tog izvoza bilo bi katastrofa, kaže Vaso Dikić, stočar iz Amajlije kod Bijeljine.

Vijest da je u Ankari postignut sporazum o izvozu 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku po povlašćenom statusu obradovala je mnoge stočare jer to znači i nešto višu prodajnu cijenu, ali i stabilnije prilike na tržištu. Uzgajivači tovne junadi se nadaju da će biti povećana domaća proizvodnja teladi, kako bi njihova cijena bila umanjena.

Najniža cijena 4,5 KM po kg tovne junadi?

Samo u selu Amajlije kod Bijeljine, uzgaja se oko 3.000 grla krupne stoke, najviše tovne junadi. Ovim poslom bave se tradicionalno, a najveći dio stočne hrane proizvode sami na svojim imanjima, pa se proizvodnja isplati i pri nižim otkupnim cijenama. Јunad se sada prodaje po cijeni od 4,20 KM po kilogramu, ali bi sa pokretanjem izvoza najniža cijena trebalo da bude 4,5 KM.

Mogla bi cijena da bude još bolja, pošto je sve skupo, repromaterijali, gorivo i to i prskanje i sjemenski kukuruz i đubrivo, sve je skupo, a da nije tog izvoza bilo bi katastrofa“, kaže za RTRSVaso Dikić, stočar iz Amajlije kod Bijeljine.

Izvoz u Tursku donekle je stabilizovao stanje na tržištu junećeg mesa u Republici Srpskoj. Proizvodnja se proširuje, ali nema dovoljno teladi, pa ih uvoze iz Rumunije po dosta visokim cijenama. Tovili bi, kažu i više grla stoke, kada bi otkup bio siguran, a cijena stabilna.

Nikome ništa nije ostalo neplaćeno

Nadamo se da će sada u nekom kontinuitetu da ide taj izvoz i da neće biti većih zastoja, jer imamo primjer prošle godine, da je išlo u proljetnom dijelu intenzivno, pa je onda u jesenjem dijelu zaštopalo. Plaćanja su nekada do 15 dana, nekada do 20, ali uglavnom je to za nas redovno plaćanje, znači nije ostalo nikome ništa neplaćeno, uredno su papiri dobijani, uredno ljudi dobijaju podsticaje”, priča Ljubiša Stevanović iz Amajlija.

Podsjetimo, sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom su 2. maja potpisali članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

BiH je prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kaurme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI