Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHrizantema ili “zlatni cvijet” – Simbol moći, obilja i sreće

Hrizantema ili “zlatni cvijet” – Simbol moći, obilja i sreće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hrizantema, ili takozvani “zlatni cvijet”, je jedna od najljepših biljaka koja nam dolazi iz Kine i koja posjeduje moć da privuče srećne okolnosti u naš život.

Na Istoku je ona simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, a istovremeno je nosilac Jang energije pa se samim tim dovodi i u direktnu vezu sa Suncem. Pored Kineza, koji su hrizanteme uzgajali još u 15. vijeku prije nove ere, ovaj cvijet je na dobrom glasu i u Japanu, gdje se svake jeseni u njenu čast održava i Festival Hrizantema, poznatiji i kao Praznik Sreće.

I dok u Aziji hrizantema zbog svoje ljepote i elegancije spada u grupu takozvanih “četiri džentlmena” (zajedno sa šljivom, orhidejom i bambusom), na drugom kraju svijeta je simbol smrti, pa ne čudi što je u mnogim evropskim zemljama buket hrizantema najčešće rezervisan za sahrane i groblja.

Pročitajte: Tajni govor cvijeća – Koja je simbolika božura

Australijanci, s druge strane, hrizantemu rado poklanjaju svojim majkama kako bi pokazali poštovanje i ljubav, dok je u Americi ona uglavnom sinonim za radost i sreću. Ipak, simbolika hrizantema je najviše rasprostranjena u Japanu gdje se cvijet (uglavnom zlatne boje) sa šesnaest duplih latica može sresti i na državnom grbu, kovanicama, pa čak i na nekim dokumentima.

Različitost vrsta i boja

Iako je originalno zlatnožute boje, danas u svijetu postoji na hiljade različitih vrsta i boja koje naravno imaju svoje značenje.

Tako se bijela hrizantema dovodi u vezu sa istinom, jasnoćom misli, ispravnim djelovanjem a može služiti i kao odličan objekat meditacije; crvena je znak ljubavi i naglašenih strasti; ljubičasta simboliše otmenost i plemenitost; plava sa sobom nosi smirenost i inspiraciju, narandžasta je znak napretka i topline; dok se žuta osim tradicionalno pozitivnog tumačenja još može posmatrati i kao simbol neuzvraćene ljubavi. Zanimljivo je dodati da je na Istoku duboko ukorijenjeno i vjerovanje da jedna jedina latica hrizanteme u čaši vina obezbjeđuje dug i zdrav život.

Pročitajte: Simbolika DUDA – Vjerovanja kod nas i u svijetu

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su hrizanteme jedan od najmoćnijih, a zasigurno i najljepših simbola optimizma i bezbrižnog života. Ukoliko ste u mogućnosti – unesite malo njihove pozitivne energije u svoj vrt i dvorište, i pustite mašti na volju. Sa ovim cvijetom su sve kombinacije moguće i dobrodošle. Bilo da su zasađeni pojedinačno ili u grupi, njeni okrugli cvjetovi šarenih boja privlačiće ne samo pažnju okoline, već i srećne okolnosti kojih, složićete se, nikad dosta! Jedino što hrizanteme za zauzvrat traže jeste mnogo sunca i dobra zaštita od vjetra.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI