Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKlimatski uslovi potrebni za razvoj NARA/ŠIPKA

Klimatski uslovi potrebni za razvoj NARA/ŠIPKA

U odnosu na klimu, nar je dosta sličan smokvi, od koje je nešto otporniji prema niskim temperaturama.

Izdržava i na temperaturi – 17 ºC. Zahvaljujući tome, njegov prirodni areal je veoma širok: rasporstire se od Indije, Pakistana i Irana na istok do Maroka i Španije na zapadu.

U zavisnosti od temperaturnih uslova, raste na raznim visinama: na Palmiru do 1460m, u sjevernom Iranu do 1600 m, u Afganistanu i Beludžistanu do 2000 m, u Zakavkazju do 900 m, u jadranskim oblastima bivše Jugoslavije do 300 m.

Pročitajte: Jednostavno uputstvo za uzgoj NARA na prozoru

Što se tiče položaja, bira one koji su zaklonjeni od hladnih vjetrova. U pogledu odnosa prema vodi, botaničari koji su proučavali njegove prirodne arealn smatraju da je on danas negdje na prelazu od mesofilne u aridnu klimu.

U Hercegovini je zapaženo da se divlji šipak najbolje  i najviše razvija na donjim dijelovima južnih strana brda gdje pored svjetlosti najviše nalazi zemljišta i toplote. Kulturne sorte šipka i u vrtovima jako podbacuju u kvalitetu i krupnoći u jako sušnim ljetima ako se ne nalaze pored vode, odnosto na zemljištu koje se ne navodnjava.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Zaštitni pojasevi u organskoj proizvodnji

Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za...

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako trenutno...