Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoGODŽI BOBICE - Proljetna i ljetna sadnja popularne i veoma zdrave biljke

GODŽI BOBICE – Proljetna i ljetna sadnja popularne i veoma zdrave biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Godži voli puno sunca pa ih je najbolje posaditi na mjestu koje je celi dan obasjano suncem. Sadnja se vrši tokom cijele godine. Prilikom sadnje treba postaviti sistem za navodnjavanje kap po kap pošto je to biljka koja ima povećanu potrebu za vodom, pogotovu u toku ljetnih dana.

Najbolja je zemlja s pH 6,5 i više. Uspijeva na suvom, jalovom (nutritivno siromašnom) zemljištu, a može se uzgajati i na pješčanim i glinastim zemljištima u priobalnom području.

Za “plantaže” predviđen je za razmak između sadnica u redu po mogućnosti od 1,6 m do 2 m, a između redova razmak je od 2,2 m do 2,5 m.

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahtjeva (gotovo) nikakvu njegu prskanja ili zaštite.

Sadnja se obavlja u jame veličine 40 x 50 cm, na razmaku od 1,5 m do 2 m jedna od druge, zavisno gdje ih i kako sadite (okućnice ili plantaža). Poprašiti jamu krečom u prahu. Zatim pripremimo razmjeru 3:1:1 – pregorelo stajsko đubrivo, usitnjena zemlja i tinja (mješavina riječnog mulja sa pijeskom) i dodamo 500 g ZEOLITA u granulama. Smješu dobro promiješati i napuniti jamu 35 cm, zatim zaliti tako da ostane do vrha 15-20 cm za sadnicu. Izvaditi sadnicu iz saksije i staviti je u jamu. Oko sadnice staviti smješu prethodno promiješanu u kanti: SUPSTRATA, HYDROGELA (sa vodom) i jedne kašike ZEOLITA u prahu, tako da dobijemo kašastu ili jogurastu smješu. Smješom sa đubrivom i zemljom popunimo jamu do vrha. Cijelu površinu dobro zalijemo i zemlju pritisnemo lagano rukom.

Zalivati par dana poslije sadnje i dopuniti istom mješavinom đubriva. Uz biljku staviti štap visine do 1,5 – 2 m i vezati je lagano uz njega. Kada je biljka mlada, obavezno je treba redovito zalivati.

Autor: Todorović Magdalena

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

JAPANSKA JABUKA – Evo kako da je uzgojite u svome dvorištu

Kako da uzgojite KURKUMU u saksiji ili bašti?

Šafran – Kako da uzgojite kod kuće najskuplji začin na svijetu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI