Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGardenija: Biljka očaravajućeg mirisa!

Gardenija: Biljka očaravajućeg mirisa!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gardenija (Gardenia jasminoides) izuzetno je cijenjena ukrasna biljka predivnih cvjetova i očaravajućeg mirisa.

Zahtjevne su za uzgoj u uobičajenim uslovima zatvorenog prostora. Uprkos tome, uživanje u pogledu na njene cvjetove gardeniju čini vrijednom truda.

U svom prirodnom ekosistemu gardenija je zimzeleni grm ili manje drvo, a opisuju je široki, sjajni i zeleni listovi te nježni bijeli cvjetovi.

U kontinentalnom području gardeniju možete ostaviti vani tokom proljeća i ljeta, nakon što temperature budu iznad 16 stepeni Celizijusa. Ukoliko dođe do snižavanja noćnih temperatura ili samo takve mogućnosti, unesite je u zatvoreni prostor.

Nekada su se ovi cvjetovi koristili za pravljenje vjenčanih buketa i kao ukras u kosi djevojaka. Nažalost, gardenija je veoma zahtjevna biljka i teško se uzgaja u kući. Za cvjetanje je neophodno obezbijediti visoku temperaturu i vlažnost vazduha. Rod gardenija obuhvata šezdeset vrsta koje samoniklo rastu u Africi i Aziji. U sobnim uslovima uzgaja se samo jedna vrsta Gardenia jasminoides, koja vodi porijeklo iz Kine i Japana.

Listovi gardenije su tamnozeleni. Cvjetovi divljih vrsta su jednostruki, a dobijene hibridne forme imaju duple cvjetove s nekoliko slojeva latica. Gardenije se prodaju čim počnu da cvjetaju, a kada ih kupujete uvijek izaberite biljke s tamnozelenim lišćem, lijepog oblika, sa dosta pupoljaka i jednim ili dva otvorena cvijeta. Kupuju se biljke visine 45 cm koje mogu da porastu do 120 cm. Gardenija raste sporo, oko 15 cm godišnje.

Bijeli mirisni voštani cvjetovi pojavljuju se jedan za drugim tokom ljeta, od maja do septembra. Miris cvijeta je opojan i podsjeća na miris jasmina. Gardenija traži svijetlo mjesto u toku zime, a u toku ljeta polusjenku. U toku zimskog perioda (period mirovanja) mora da bude na temperaturi od oko 12 do 15 stepeni. U toku cvjetanja minimalna noćna temperatura mora biti oko 16 stepeni, a dnevna mora biti 10 stepeni viša.

Zimi, dok miruje, dovoljno ju je zalijevati jednom u sedam do deset dana i to mlakom mekom vodom (najbolje proključalom i ohlađenom). Ljeti je potrebno zalijevati svaki drugi dan.

U toku proljeća i ljeta gardenija se prihranjuje tečnim organskim đubrivom za cvijetnice ili osmokotom za rododendrone. Povremeno joj je potrebno dodavati đubriva sa većim sadržajem gvožđa.

Listove orošavati prokuvanom mlakom vodom i izbjegavati prskanje cvjetova, jer mogu dobiti pjege i potamniti. Vlažnost vazduha povećati stavljanjem gardenije u širi podmetač s vodom ispunjen kamenčićima. Tokom zime ne podnosi hladnu promaju.

Gardeniju treba presaditi na proljeće ukoliko je biljka prerasla saksiju, a presađivanje se obavlja jednom u dvije do tri godine. Na dnu saksije potrebno je staviti drenažni sloj. Zemlja za presađivanje treba da se sastoji od jednog dijela bogate baštenske zemlje, dva dijela treseta i jednog dijela perlita. Zemlja mora biti kisele reakcije (ph = 5-6).

Orezivanje se obavlja u martu, da bi se održao lijep oblik biljke. Biljka se može orezati i poslije završetka cvjetanja u jesen. Kod mladih biljaka tokom ljeta rezati vrhove da bi se podstaklo grananje.

Neka vjerovanja kažu kako je gardenija cvijet zavođenja, ali nikako i cvijet iskrene ljubavi. Ako niste zagovornik iskrene ljubavi, ovo je vaš cvijet.

Mogući problemi i bolesti

Briga o gardeniji treba da bude ispravna i temeljna.

Ako lišće postane letargično i slabo, to znači da nema dovoljno ili ima previše vlage. S požutjelim lišćem problem može biti nedostatak hranjivih sastojaka: obično željeza.

PAŽNJA: Ako biljka ima nedostatak željeza, vidjećete da lišće požuti, ali vene im ostaju zelene.

Za padanje cvijeća uzrok je najčešće u pogrešnom zalijevanju, a ponekad je to reakcija na stres zbog premještanja.

Ako se lišće počne raspadati, uzrok je nedostatak vlage ili infekcija paukovim grinjama. Listovi postaju crni zbog problema s korijenom. Ako su listovi biljke potpuno požutjeli, onda je vjerovatno da je temperatura u ovoj sobi preniska za gardeniju ili tlo nije pogodno za nju. Takođe, razlog za čvrsto žuto lišće može biti u previše tvrdoj vodi za navodnjavanje.

Ako je gardenija dala mnogo izdanaka, ali imaju iznenađujuće malo pupoljaka, to znači da je biljka izložena nepoželjnim temperaturnim promjenama. Riješite ovaj problem i broj cvjetnih pupova vratiće se u normalu.

Izvor: nezavisnenovine

NAPRAVITE ODMAH: BUJNO CVJETANJE I LIJEPO LIŠĆE OMOGUĆIĆE NAM OVAJ RASTVOR!

Cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto

Ova biljka upija negativnu enrgiju – Svaka kuća treba da je ima!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI