Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGangrena krompira nanosi velike štete u skladištu

Gangrena krompira nanosi velike štete u skladištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gangrena krompira je bolest koja je rasprostranjena širom svijeta. To je bolest koja prouzrokuje štete prije svega uskladištenog krompira, ali se može javiti i na stablu.

Osnovni simptomi su na na krtolama u vidu sitnih ulegnutih tamnih pjega koje su nepravilnog oblika. Tkivo ispod pokožice kasnije dobija tamno braon do crne boju i na poprečnom presjeku je jasno odvojeno od zdravog dijela krtole. Ulegnute pjege na krtoli liče na otisak prsta. Ove pjege se javljaju na mjestu rana, okaca i lenticela. Kasnije pjege poprimaju oblik krupnih gangrenoznih rana.

Gangrena krompira nanosi velike štete u skladištu

Većina zaraza se dešava u toku vađenja krompira, kada se pokožica krtole oštećuje ili neposredno pred vađenje. Obično kada je vlaga zemljišta velika, gljivica vrši zarazu krtola. Inficirane krtole su naizgled zdrave, dok se ne povrede u transportu ili pri klasiranju ili izlaganju niskim temperaturama oko 4ºC.

Pri skladištenju treba primijeniti zaštitne mjere koje su navedene pročitajte: krompir bolesti u skladištu

Suzbijanje ove bolesti se svodi na korišćenje zdravog sadnog materijala kao i na smanjenje mehaničkih povreda i oštećenja krtola. Prvih desetak dana po vađenju krtola treba ih uskladištiti na 15ºC kako bi zarasle rane. Hemijsko suzbijanje podrazumijeva upotrebu sistemičnih fungicida na bazi tiabendazola.

PSSS Pirot
Zoran Panajotović, dipl.inž.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI