Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGajenjem ove biljke do uspješnog biznisa

Gajenjem ove biljke do uspješnog biznisa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žalfija se može razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (deljenjem bokora i ređe reznicama). U praksi se najčešće  razmnožava sjetvom sjemena. Sjeme se sije direktno na parcelu tokom aprila,   (200 – 300 zma na 1 m2), ili se iz sjmena proizvodi rasad u malo zagrijevanim ili hladnim lejama.

Za jedan ha potrebno je 3 – 4 kg sjmena. Proizvodnja rasada u slabo zagrijevanim lejama je skupa, ali se rasad može saditi na stalnom mjestu već u maju. Najekonomičnija  proizvodnja rasada  je u hladnim lejama. Sjme se sije u aprilu – maju u dobro pripremljene leje na međurednom razmaku 15 – 20cm.

Nakon sjtve zasejana površina se pokrije slojem zemlje debljine oko 1 cm,  jer sjeme brže klija u mraku nego na svjetlu. U toku ljeta leje treba redovno zalivati i pleviti.

Do oktobra rasad dostigne visinu 15-20 cm, i može se mašinski saditi na međurednom razmaku 70 cm i 40 – 50 cm između biljaka u redu. Radi postizanja visokih prinosa biljke u hladnim lejama se moraju orezati na 8 – 10 cm visine. Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI