Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŽalfija: Prirodni antiseptik i antibiotik

Žalfija: Prirodni antiseptik i antibiotik

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žalfija je imala status svete biljke i upotrebljavala se kao zamjena za antibiotik. I danas je zvanična medicina priznaje kao biljku koja je vrlo korisna u liječenju brojnih bolesti, iako njeno djelovanje nije još do kraja objašnjeno

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alchajmerove bolesti.

Dobrobiti žalfije

Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospješuje izbacivanje sluzi. Za pripremu ovog čaja umješa se cjela čajna kašikica lista u šolju ključale vode, kuva pet minuta, a zatim ostavi još deset minuta poklopljeno. Djelotvornost žalfije koju su još prije više vjekova preporučivali travari, dobila je i zvaničnu potvrdu naučnika da poboljšava pamćenje. Zapravo, naučnici iz Njukastla obuhvatili su istraživanjem zdrave osobe od 18 do 37 godina, jednoj grupi dali kapsule sa žalfijinim uljem, dok je druga grupa ispitanika dobila placebo, odnosno suncokretovo ulje. Ispostavilo se da su ispitanici koji su stalno uzimali ulje žalfije pokazali bolje rezultate u testovima pamćenja.

Zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja, koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grguljajte čaj od žalfije.

Žalfija djeluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želudca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, djeluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprečava tegobe menopauze.

Oprezno sa periodom konzumiranja

Ipak, uprkos pozitivnom djelovanju, žalfiju ne valja prečesto ni predugo konzumirati. Naime, zbog jakih eteričnih ulja koja sadrži, u dugoročnim dozama djeluje negativno na jetru, a kod prekoračenih doza može da izazove i smrt. Glavni problem je tujon, sastojak eteričnog ulja žalfije, kojeg u biljki i cvijetu može da bude i do 60 odsto. Žalfija je univerzalna ljekovita biljka ali nije poželjno da je koriste trudnice, dojilje i epileptičari.

PROČITAJTE:

Liječenje kamenca u bubregu uz pomoć ove mješavine čaja koju možete sami napraviti

Lazarkinja: Ljekovita biljka s kojom moramo biti oprezni

Debela koka: Protiv čira na želucu, kožnih oboljenja i sportskih povrijeda

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI