Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGajenje povrća na foliji ima broje prednosti

Gajenje povrća na foliji ima broje prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje povrća na foliji – Folija je višestruko korisna u proizvodnji povrća. Između ostalog čuva vlagu u zemljištu i kvalitet plodova, utiče na temperaturu i kvalitet zemljišta.

Gajenje povrtarskih biljaka na zemljištu prekrivenom različitim folijama u odnosu na gajenje na golom zemljištu ima više prednosti.

Prednosti gajenja povrća na foliji

Temperatura

Temperatura zemljišta ispod neprozirne polietilenske folije na dubini od 5 cm je u prosjeku 2-2,5 ºC viša. Viša temperatura zemljišta djeluje na brži razvoj biljaka tako da pri gajenju na neprozirnoj foliji biljke za berbu dospijevaju do 2 nedelje ranije, a pri gajenju na prozirnim folijama i do 3 nedjelje

Kvalitet zemljišta

Zemljište ispod folije ostaje rastresito i takvo zemljište omogućuje bolju snabdjevenost korijena biljaka kiseonikom, podstiče mikrobiološku aktivnost u zemljištu, što ima pozitivan uticaj na razvoj biljaka.

Pročitajte: Kako boja folije za malčiranje utiče na gajene biljke

Sačuvana vlaga

Prekrivanjem zemljišta različitim folijama spriječava se evaporacija, a akumulirana vlaga u zemljištu služi za rast biljaka. Za uspješnu povrtarsku proizvodnju neophodno je i navodnjavanje i to kapanje pomoću cijevi koje su postavljene ispod neke od folija.

Brži razvoj

Brži razvoj biljaka gajenih na zemljištu prekrivenom nekom od folija pospješuje veću koncentracija ugljen dioksida, značajnog za razvoj biljaka koji kao produkt mikrobiološke aktivnosti iz zemljišta izlazi isključivo kroz rupe na folijama gdje se nalaze biljke i one ga mogu upijati u znatno većoj koncentraciji.

Sačuvani plodovi

Većina plodova nalazi se na foliji tako da su oni čistiji od gajenih na golom zemljištu, a kako nisu u dodiru s zemljištem manje su skloni bolestima. Upotreba nekih od folija povećava troškove proizvodnje ali povećanjem prinosa, dobijanjem kvalitetnih plodova i ranijim dozrijevanjem, upotreba etil-vinil-acetatne folije je ekonomski isplativo ulaganje.

Pročitajte: Gajenje lubenice i dinje na malč foliji i u niskim tunelima

Vrste folija

U proizvodnji kvastavca i brojnog drugog povrća najraširenija je crna neprozirna folija koja je djelotvorna zaštita od korova i dobro čuva vlagu zemljišta ali je nerazgradiva pa je potrebno sklanjati sa proizvodne površine.

Bijela neprozirna folija se koristi u svrhu održavanja temperature zemljišta za kulture koje su osjetljive na visoke temperature, kao što je salata. Neprozirnost ove folije takođe onemogućava rast korova i gubitak vlage iz zemljišta.

U proizvodnji povrća uglavnom se koriste fotorazgradive folije koje se sa sazrijevanjem povrća potpuno razgrade i na taj način ne narušavaju ekološku ravnotežu u zemljištu. Kako su te folije propusne za svjetlo, ispod njih se mogu razviti korovi pa je potrebno prije njihovog postavljanja da se primjene herbicidi.

U proizvodnju povrća postepeno se uvode –IR folije koje prekrivaju usjeve, selektivno propuštaju sunčeve zrake, griju zemljište, onemogućavaju rast korova. Zemljište se ispod njih brže zagrijeva nego ispod neprozirnih, a povrće dolazi na berbu 7-10 dana ranije nego pri gajenju na neprozirnim folijama.

Osim prekrivanja zemljišta u proizvodnji povrća sve se više koristi i prekrivanje usjeva sintetičkim materijalima pod nazivom – Agryl, Lutrasil ili Verteks. Koriste se za zaštitu usjeva od niskih temperaturama u ranoproljećnom i kasnojesenjem gajenju, najviše u gajenju krastavaca, mrkve, salate. To su tanke, poluprozirne folije propusne za svjetlo, vazduh i vodu. Male su težine i ne oštećuju prekrivene biljke.

Uz njenu primjenu moguće je obaviti sjetvu desetak dana od optimalnog agrotehničkog roka za određeno proizvodno područje, a početak plodonošenja može biti i 2 nedjelje ranije. Folija predstavlja fizičku prepreku za ptice, ublažava udarce kišnih kapi na zemljište čime se spriječava stvaranje pokorice. Ne smije biti prenapregnuta kako ne bi sprječavala rast biljaka. Može se koristiti tri sezone uz pažljivo rukovanje, a sve prednosti rezultiraju višim prinosom kvalitetnijih plodova i čine proizvodnju isplativijom.

Pripremila Ljiljana Vuksanović

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI