Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGajenje povrća na balkonu: Na 5 kvadrata do 10 kg povrća

Gajenje povrća na balkonu: Na 5 kvadrata do 10 kg povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uz minimalno ulaganje i redovno zalivanje dobija se 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška. I najmanji balkon od pet kvadrata može da se pretvpri u povrtnjak.

Do sada ste gajili cvijeće, a sada je vrijeme da gajite povrće! Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije: 16 salata, 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška i 2,5 kilograma krastavca!

Svo to povrće biće organski uzgajano, a sljedeće godine uz malo iskustva i bolje organizovan prostor, može da se dobije i spanać, blitvu i šargarepu! Slavica Stuparušić već godinama drži besplatne radionice “Botanika duše” sa Volonterskim centrom opštine Zvezdara i uči žene kako da na svakom raspoloživom prostoru uzgajaju povrće i uštede.

– Bez obzira koliko je mali prostor svuda može da se napravi bašta – kaže Slavica.

Jedino ulaganje treba da bude dobra zemlja koja će se sipati u kante, stare šerpe, plastične flaše i gajbe obložene najlonom. U jesen se planira bašta za proljeće, a sije se u rano proljeće. U kasno proljeće može da se kupi rasad.

Baštu treba je postaviti vertikalno, stepenasto da svaka biljka ima sunca. Vremenom prirpemiti vriježe za grašak i krastavac. Slavica je ubijeđena da je balkon sa povrćem dekorativniji od cvijetnog, a ovakva baštica je lep primjer djeci kako se svojim rukama dolazi do hrane.

– Sok od kafe koju smo popili, koru od banane i ljusku od jajeta koje smo pojeli ubacimo u blender i sameljemo i to je jedino đubrivo za naše povrće na balkonu – savjetuje Slavica.

Pričitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta
Zapamtite: povrće koje se jede ne smije da se tretira hemijskim preparatima kao cvijeće.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI