Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Gajenje mrkve u vrećama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Urbano baštovanstvo postaje sve popularnije širom svijeta, a gajenje povrća u vrećama je jedan od kreativnih načina da iskoristite malo prostora i uzgojite ukusnu i zdravu hranu. Mrkva, sa svojim korjenastim karakterom, može uspješno da se uzgaja u vrećama, što omogućava veću fleksibilnost i pristup svježim, domaćim namirnicama bez potrebe za velikim vrtom. U ovom članku, otkrićemo korake za uspješno gajenje mrkve u vrećama.

  1. Izbor Vreća: Prvi korak u ovom projektu je izbor odgovarajućih vreća. Vreće treba da budu duboke i široke, kako bi pružile dovoljno prostora za razvoj mrkvi. Najbolje su vreće za krompir ili specijalizovane vreće za uzgoj povrća. Na tržištu postoje vreće specijalizirane za takvu sadnju, no možete iskoristiti i stare vreće ili velike vreće za kupovinu.
  2. Priprema supstrata: Važno je obezbijediti kvalitetan supstrat za vaše mrkve. Supstrat treba da bude dobro dreniran kako bi se izbjegla stagnacija vode, što može negativno uticati na korjenasto povrće.
  3. Izbor sorte mrkve: Različite sorte mrkve se razlikuju u veličini i vremenu dozrijevanja. Izaberite sortu koja odgovara vašim potrebama i uslovima, a početnicima se preporučuje da krenu s klasičnom “Nantes” sortom.
  4. Sjetva sjemena: Posijte sjeme mrkve ravnomjerno po površini supstrata u vreći. Zadržite razmak između sjemena kako biste omogućili da korijenima ima dovoljno prostora za rast. Pokrijte sjeme tankim slojem supstrata.
  5. Zalivanje i Održavanje: Održavanje pravilnog nivoa vlažnosti je ključno za uspješan uzgoj. Redovno zalivanje održava supstrat vlažnim, ali ne i preplavljenim. Takođe, koristite organski đubrivo kako biste obezbijedili potrebne hranljive materije za rast.
  6. Svjetlost i temperatura: Mrkve vole sunčevu svjetlost, pa je važno postaviti vreće na mjesto gde će biljke imati najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Pratite temperaturu, jer mrkve najbolje uspijevaju u temperaturi između 15 i 20°C.
  7. Rješavanje problema: Pratite svoje biljke redovno kako biste uočili i riješili potencijalne probleme, kao što su štetočine ili bolesti. Rano otkrivanje problema može vam pomoći da spriječite ozbiljnije štete.
  8. Berba: Zavisno o sorti, mrkve su obično spremne za berbu nakon 60 do 80 dana. Pazite da ne oštetite korijen dok ih izvlačite iz vreće.
Pročitajte: Sadnja krompira u vrećama

Gajenje mrkve u vrećama može biti zabavno i korisno iskustvo, koje vam omogućava da uživate u svježem povrću bez obzira na veličinu vašeg prostora. Slijedite ove korake, budite strpljivi i brzo ćete uživati u sočnim, ukusnim mrkvama iz sopstvene bašte.

Pogledajte video kako se gaji mrkva u vrćema:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI