Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGajenje krompira BEZ OKOPAVANJA – Manje posla i bez oštećenja

Gajenje krompira BEZ OKOPAVANJA – Manje posla i bez oštećenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veći deo biljnog otpada koji sakupite u toku jeseni iz svog dvorišta ili bašte možete prebaciti u kantu za kompost, a možete i dodati direktno na leje gdje ćete saditi rani krompir i spasiti sebe od mučnog okopavanja. Vjerujemo da će nakon toga jedenje mladih krompirića postati još veće uživanje.

Rani krompir se sadi kada padne temperatura jer je potrebno da se zemlja toliko ohladi da krompir ne može da klija, nego da može da prezimi u zemlji i počne da raste u rano proleće. Dobra krtola je najvažnija za sadnju krompira, a rani krompir se sadi kako bi se što ranije uživalo u mladim krompirićima.

Kako biste mu napravili idealne uslove za rast, na leje gde ćete saditi krtole krompira možete sakupiti sav biljni otpad koji imate u bašti i napraviti jedan deblji sloj (15cm). Na to je potrebno dodati tanji sloj zemlje i u te „posteljice“ posadite krtole na standardan način. Posađeni krompir će imati samo benefite u ovom biorazgradivom hranivu. Na kraju, možete da stavite sloj sijena, kao vrstu malča.

Druga prednost ovakvih leja je što nema puno rada, odnosno nema okopavanja. Osim što ćete uživati u mladim krompirićima, imaćete i manje posla.

Ovaj takozvani „no dig“ princip uzgoja je vrlo popularan kod baštovana u svijetu jer se na ovaj način ne uznemiravaju mikroorganizmi u zemlji i nema kopanja krompira, već samo razgrnete naslage koje ste napravili, što je zapravo rješenje za sve koji imaju probleme sa leđima.

Prednosti „No dig“ uzgoja krompira (bez kopanja)

  • Nema okopavanja i nema kopanja;
  • To je sjajan način da se očisti zemlja od korova je ovakav način malčiranja blokira svjetlost i korov ne može da raste;
  • Dobijate biohranivo, a malč sa površine će se takođe razgraditi i dodati organske materije u zemlju;
  • Nema više oštećenja krompira jer ne morate da ga otkopavate, samo razgrnete naslage;
  • Krompir će mnogo bolje izgledati: biće gladak, čist i sa manje ljuske.

Nedostaci uzgoja krompira bez kopanja

Moguće je da će trebati malo više zalivanja, a prinos će verovatno biti nešto manji nego kod standardnog uzgoja krompira. Međutim, prema iskustvima ljudi koji godinama rade na ovaj način razlika je toliko mala, da je zanemarljiva.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...