Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGajenje krastavca u plasteniku

Gajenje krastavca u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja krastavaca u zaštićenom prostoru nije nimalo laka, iako na prvi pogled djeluje jednostavno.

Tome u prilog ide činjenica da ova kultura brzo nakon rasađivanja plodonosi, plodovi su teški, a kad počne intenzivnija berba, ubiru se svakodnevno. Osim toga, vegetacija krastavca je kratka, pa se većina proizvođača nakon prolećnog turnusa odlučuje i na jesenji.

U plastenicima se gaje salatne sorte krastavca i to je rana proizvodnja, a zbog kratke vegetacije u jesenjem periodu gaje se kornišoni koji se koriste za konzerviranje. Krastavac je vrežasta vrsta koja ima plitak korijenov sistem i veliku vegetativnu masu pa i velike zahtjeve za vodom na početku vegetacije i u toku formiranja plodova.

Pročitajte: Prednosti konzumiranja kiselih krastavaca

Zalivanje je neophodno i treba ga uskladiti sa temperaturom i intenzitetom svjetlosti, pa pri oblačnom vremenu biljke treba zalivati manje i to samo u zoni korijena dok pri višim temperaturama poželjno je i površinsko zalivanje. Relativna vlažnost vazduha u plasteniku treba da je 70-80% jer smanjena vlaga izaziva venjenje i deformisanost plodova.

Proizvodnja krastavca ide preko rasada, a rasad može da se proizvede u hranljivim kockama, ili plastičnim vrećama zapremine 1 l. Rasađuje se kad biljke oforme 4 lista i to u redove na rastojanju od 100-120 x 40-50 cm ili u dvostruke redove. Sjetva za proizvodnju rasada se obavlja početkom marta, a sadnja početkom aprila, a za jesenju proizvodnju sjetva se obavlja početkom avgusta.

Pročitajte: Lubenica i krastavac u jednoj biljci – Savjeti za kalemljenje ovog neobičnog povrća

Zemljište za proizvodnju krastavca treba da je dobrih fizičko-hemijskih osobina i obezbijeđeno lako pristupačnim hranivima. U plodoredu dolazi na prvo mjesto pa je neophodno unošenje organskog đubriva u količini od 8-10 kg/m², mineralnog NPK 8 : 16 :24 – 50 g/m² i 30-40 g/m² KAN-a kao osnovno đubrivo.

Mjere njege tokom vegetacije krastavca su okopavanje – koje treba obavljati redovno kako usljed čestog zalivanja ne bi došlo do stvaranja pokorice, a raditi i ogrtanje. Prihranjivanje usjeva obaviti 3-4 puta u toku vegetacije NPK đubrivom količinom od 20-25 g/m² kao i folijalno. Vezivanje vreža se obavlja uz kanap ili postavljanjem špalirnih mreža.

Pročitajte: Najčešći problemi pri proizvodnji krastavaca u zaštićenom prostoru

Salatne sorte dospijevaju na berbu za oko 60 dana, a kornišoni za 35-50 dana. U početku berba se obavlja svakih 5-6 dana, a kasnije svaki 2-3. Kod kornišona su berbe češće jer plodovi ne treba da budu duži od 3-5 cm. Prinosi salatara iz rane proizvodnje se kreću od 10-12 kg/m² a kornišona (jesenja proizvodnja) do 6 kg/m².

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...