Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoGajenje biljaka u saksiji tehnikom Ebb-Flood

Gajenje biljaka u saksiji tehnikom Ebb-Flood

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje u saksiji tehnikom Ebb-Flood je rasprostranjena tehnika, u gajenju ukrasnih biljaka sa visokim stepenom standardizacije i značajnim komercijalnim efektom.

Kako funkcioniše sistem Ebb-Flood

Gajenje se izvodi na stolovima (mobilnim ili fiksnim), snabdijevenim plastičnim kadama sa žljebovimaza bolju distribuciju u oticanje recirkulisanog hranljivog rastvora. U kade za gajenje, koje se eventualno mogu prekriti sa crnom mikroperforiranom trakom da bi se smanjilo stvaranje algi i održao čistiji rastvor u cirkulaciji, polažu se saksije.

Navodnjavanje traje 20-30 minuta, računajući zajedno faze plavljenja i faze isticanja. Ovaj period omogućava da se izbjegne pretjerano natapanje supstrata i povratk dreniranog rastvora, što povlači za sovom promjenu sastava rastvora u cirkulaciji i difuziju patogena.

                                                                                            Tehnika Ebb-Flood

Ovom tehnikom relativna vlažnost vazduha u stakleniku se povećava, pri čemu se javlja evaporacija na račun hranljivog rastvora. Provjetravanje biljaka je ograničeno i javljaju se problemi kontrole gljivičnih oboljenja listova.

PROČITAJTE: Uzgoj paradajza na kamenoj vuni

Ebb-Flood sa subirigacijom posebno je podesna za vrste dugog ciklusa (>12 nedjelja) koje ne zahtjevaju česta ponjeranja ili za biljke velikih dimenzija koje se gaje u saksiji. Ovak sistem ne zahtjeva stolove, navodnjavanje se izvodi direktno na betonski pod staklenika koji je izveden sa nagibom prema centralnom kanalu gdje dotiče i odakle ističe hranljivi rastvor.

Prisustvo cijevi za podno grijanje podstiče brzo sušenje površine gajenja poslije navodnjavanja. Procenat iskorišćavanja površine staklenika je visok (98%) u odnosu na tehniku Ebb-Flood sa stolovima.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Povrće u vreći – Uzgoj koji obećava dobru berbu

Prihranjivanje paradajza vodotopivim đubrivom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI