Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img

Francuski ili kovrdžavi peršun

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Francuski peršun – Iako nije poznato tačno porijeklo ovog začina, pretpostavlja se da dolazi iz južne Evrope i sa Kavkaza, dok je sjeverno od Mediterana postao poznat zahvaljujući Karlu Velikom, koji je naredio njegovu sadnju po vrtovima u svojim Kapitularima.

Zove se još i kovrdžavi peršun, zbog specifičnog izgleda listova. Ima blaži ukus nego obični, italijanski peršun. Koristi se u kozmetici, kulinarstvu, kao ukrasna i ljekovita biljka. U kulinarstvu se češće koristi kao začin, dok se italijanski peršun više koristi kao dodatak umacima i salatama.

Pročitajte: Sjeme peršuna i peršun – Ljekovita svojstva

Upotreba u kuhinji

U centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u zapadnoj Aziji, mnoga jela se ukrašavaju svježe isjeckanim peršunom na vrhu. Kovrdžavi peršun ima široku upotrebu u kulinarstvu, baš kao i obični, tako da ga možete koristiti kao zamjenu peršunu koji obično koristite kako biste dobili posebnu aromu.

Peršun se najbolje slaže sa krompirom pripremljenim na različite načine, potom sa rižom -neizostavni je dio rižota, sa ribom, prženom piletinom, janjetinom, teletinom, te različitim vrstama gulaša i paprikaša.

U južnoj i centralnoj Evropi peršun je sastavni dio tzv. bouquet garni, što u bukvalnom prevodu znači dotjeran buket, a sastoji se od niza začina koji se upotrebljavaju za pripremu supa i umaka.

Nasjeckani svježi peršun neizostavan je i u pilećoj supi, ali i za posipanje zelenih salata, otvorenih sendviča sa narescima ili paštetama. Peršun je ključni sastojak nekih zapadno-azijskih salata, među kojima je i tabbouleh, nacionalno libansko jelo, a u velikoj mjeri se koristi i u španskom kulinarstvu, najčešće u pastama i prelivima za salate.

Pročitajte: Čaj od peršuna je odličan za zdravlje – RECEPT za pripremu i primjenu

Uzgoj

Kovrdžavi peršun, kao i sve druge vrste peršuna, možete uzgajati u svom domu. Za upješan uzgoj potrebno mu je sunčano do djelimično sunčano mjesto, te prosječno zalijevanje. Stručnjaci kažu da je nekoliko strukova sasvim dovoljno za jednu porodicu.

Pročitajte: Peršun – Prorjeđivanje, prihranjivanje, okopavanje

Čuvanje

Kada kupujete francuski peršun birajte biljke koje izgledaju svježije te imaju listove svijetlo zelene boje. Da bi se sačuvao, potrebno je oprati peršun pod mlazom hladne vode, dobro otresti kako bi se odstranio višak vode, zamotati u papirnu salvetu, pa potom ubaciti u plastičnu vrećicu i spremiti u frižider.

Ovako spremljen peršun zadržaće svježinu sedam dana. Sve vrste peršuna gube veliki dio arome sušenjem, ali zamrzavanjem ne gubi puno na aromatičnosti. Za zamrzavanje je potrebno odabrati zdravo lišće, oprati i otresti, ali ne previše, neka ostane malo vode na njemu. Potom listove krupnije isjeckajte i stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje ili u praznu ambalažu od jogurta. Zamrznuti peršun nije potrebno odmrzavati prije upotrebe, pa ga već pri pripremi za zamrzavanje možete rasporediti u manje gomile.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kap po kap navodnjavanje

Kap po kap navodnjavanje – Prednosti i nedostaci

Jedan od najnovijih načina navodnjavanja jeste navodnjavanje kap po kap odnostno navodnjavanje kapanjem. Sistemi navodnjavanja kapanjem su proizvodi najmodernije tehnologije i opreme savremenog doba. Potpuno...