Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaNećete vjerovati ali za ovaj domaći sir postoji lista čekanja

Nećete vjerovati ali za ovaj domaći sir postoji lista čekanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zlatarski sir je proizvod sa zaštićenim imenom geografskog porijekla, a od skora i sertifikovan. Baš taj sir pravi Slađana Pušičić iz sela Akmačići u novovaroškoj opštini. 

Za proizvodnju Zlatarskog sira koristi se svježe, punomasno kravlje mlijeko, koje mora da odgovara zahtjevima Pravilnika o kvalitetu sirovog mlijeka.

Karakteristike mlijeka za Zlatarski sir nastaju usljed osobenosti geografskog područja gdje dominiraju visokoplaninski pašnjaci sa biljnim pokrivačem koji obiluje nutritivno vrijednim vrstama biljaka. Tu su i specifična klima i čisto ekološko okruženje. Slađana uzgaja simentalke i to tako da su krave zimi u štali, a od proljeća do jeseni na pašnjacima blizu farme, ograđene električnim pastirom.

Nemamo puno krava i zato smo odustali od predaje mlijeka. Sve koristimo za proizvodnju Zlatarskog sira. Od proljeća do jeseni krave se hrane svježom travom i ljekovitim biljem sa pašnjaka uz dodatak žitarica. Zimi ih hranimo sijenom i žitaricama, a veći dio potrebne količine sijena skupimo sa naših pašnjaka – priča Slađana.

Pročitajte: Najskuplji sir od magarećeg mlijeka pravi se u Srbiji

Troškovi nisu mali. Međutim, Slađana i njena porodica uspijevaju da zadrže krave. Mjesečna proizvodnja zavisi od perioda laktacije krave, odnosno količine mlijeka. Naša sagovornica napravi, prosječno, oko 250 kg sira svakog mjeseca.

S obzirom na velike rashode koji prate proizvodnju sira, zarada je minimalna. Ali, uspijevamo da opstanemo, zahvaljujući tome što porodično obavljamo sve poslove. Mi smo mala farma i nismo alavi, imamo realnu cijenu sira za potrošače. Ne možemo živiti samo od sira, ali on nam donese uvećanje kućnog budžeta – kaže Slađana.

Na prodaju sira se ne žali, već kaže da je na zadovoljavajućem nivou.

U nekim mjesecima tokom godine pravi se i lista čekanja. Ti su nam mjeseci najljepši, iako nemamo prostora za proizvodnju drugih mliječnih proizvoda – objašnjava Slađana.

Njen Zlatarski sir stigao je i do najudaljenijih dijelova Srbije – zahvaljujući internetu.

Kada je počela ova pandemija, mi smo se okrenuli internetu i uspjeli smo zahvaljujući trudu i radu, a prvenstveno kvalitetnom proizvodu da dođemo do novih kupaca i da ih zadržimo. Ne znam ni sama gdje sve nisam slala svoj sir – kroz osmjeh priča Slađana.

Pročitajte: Zašto je kozji sir drugačiji od ostalih

Na kvalitet Zlatarskog sira utiče kvalitet ishrane krava, odnosno bogatstvo pašnjaka punih ljekovitim biljkama, a kako izgleda proces pravljenja Zlatarskog sira, otkrila je.

Mleko se poslije muže cijedi i odmah siri dodavanjem maje, bez skidanja kajmaka. Time se dobija punomasni sir u salamuri. Da bi se dobio kvalitetan proizvod svaki segment proizvodnje je veoma bitan, počev od higijene muže, temperature zgorijevanja sira (od 20 do 25°C). Nakon zgorijevanja, sir se čuva na temperaturi od 10 do 15°C. Tokom čuvanja sir se mora redovno održavati – priča.

Slađana koristi državne subvencije po hektaru i po muznoj kravi. Plan joj je da proširi proizvodnju prerade mlijeka i da, pored sira, kupcima ponudi papriku u pavlaci. Svim srcem se nada da će joj subvencije od države pomoći u tome.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI