Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako osušiti ljute papričice i kada je pravo vrijeme za branje

Kako osušiti ljute papričice i kada je pravo vrijeme za branje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Donosimo vam jednostavne savjete kako osušiti ljute papričice.

Ljute papričice možemo pripremati na mnogo različitih načina, a između ostaloga možemo ih i sušiti. Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam praktične savjete za sušenje ljutih papričica.

Ljute papričice nisu samo ukusni začin koji svakom jelu daje posebnu aromu, one su također bogate nutritivnim vrijednostima i kao takve vrlo zdrave, piše RTL.hr. Njihova priprema i upotreba razlikuje se od ukusa do ukusa, ali jedno je sigurno – kako se god pripremale, ljute papričice osvajaju ukusom.

Sušenje ljutih papričica sve je popularnije, pogotovo zbog činjenice da se može upotrebljavati kao začin u raznim jelima. Rok trajanja sušenih papričica mnogo je duži nego kod svježih, što pojednostavljuje njihovu upotrebu.

Kako osušiti ljute papričice

Da bi sušenje čili papričica bilo uspješno, potrebno nam je mnogo sunca i topline. Naime, bez ovih faktora ne može doći do pravilnog i uspješnog sušenja začina, pa tako ni ljutih papričica. Prije samog sušenja ljute papričice nije potrebno čistiti, kao ni uklanjati sjemenke.

Papričice jednostavno posložimo na konac pod uglom od 45 stepeni, a na sam kraj konca postavimo manji komad drveta, čačkalicu i slično, s ciljem da papričice ne skliznu s konca. Pazite da ne napravite rupicu u plodu jer bi to moglo ulazno mjesto plijesni. Vijenac objesite na sjenovito, prozračno mjesto. Kako će se ljute papričice sušiti, tako će njihova boja biti sve tamnija. Vrijeme sušenja ne može se predvidjeti, ali se većina ljutih papričica najčešće suši do mjesec dana.

PROČITAJTE:

Hrana koja liječi: Ljuta papričica čudo od namirnice, evo za šta je sve dobra

Kako isplesti vijenac od luka!

Ulje ljutih papričica – Kako se pravi i primjenjuje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI