Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUz ove sobne biljke zaboravite na vlagu u kući!

Uz ove sobne biljke zaboravite na vlagu u kući!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boravak u prostoriji sa puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gdje je vlaga, obično se nalazi i buđ, koja i te kako utiče na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

Ako u kući imate vlagu, ljekari ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima disajnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači uticaj vlaga ima na zdravlje djece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

Ipak, sa ovim problemom mogu da vam pomognu biljke, i to sljedećih pet:

Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da Spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore buđi. Najbolji efekat ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni.

Arabika (biljka kafe)

Bobice arabike pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava predivnim tropskim mirisom.

Mirta

Ova biljka je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka svijeta, da ljudima može da vrati mladost, a putnike ispuni dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline i ubija mikrobe iz vazduha.

Lovor

Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i veće količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela.

Stablo limuna

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz okoline. Sadrži veliki broj ljekovitih materija i steriliše prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovno zalivanje.

Izvor: opanak.rs

PROČITAJTE:

Kako da napravite prirodni sprej za brisanje prašine i glancanje nameštaja

Osam SOBNIH biljaka samo za OZBILJNE ljubitelje cvijeća!

Hidrogel – spas protiv suše u bašti!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI