Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeFeijoa - Dekorativno voćna vrsta koju treba posaditi

Feijoa – Dekorativno voćna vrsta koju treba posaditi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Feijoa se uzgaja kao dekorativno voćna vrste zbog neobičnih ljubičasto bijelih cvjetova koji su prisutni od maja do juna. Posebna vrijednost Feijoe su aromatični plodovi koji sadrže visoku količinu prirodnog joda što uravnotežuje rad štitne žlijezde i sprječava gušavost.

Feijoa je egzotična voćka koja polako, ali sigurno osvaja i naše prostore. Porijeklo vuče s područja Južne Amerike, a u Evropi se uzgaja uglavnom u mediteranskom području. Vrlo je popularna pa se često susreće u vrtovima, a ponekad se sadi i kao živa ograda. Nema posebnih zahtjeva prema tlu. U dolini Neretve nalazi se jedna od većih plantaža ove neobične voćne vrste u Evropi.

Iako je Feijoa suptropska biljka, dobro podnosi zimske temperature pa se bez problema može uzgajati na području Hercegovine. U zimskom periodu izdrži u kraćem razdoblju i do minus 10° C. Sporog je rasta. Ukoliko se sadi u vrtu dobro je sadnicu posaditi s južne strane, zaklonjenu od snažnih udara vjetra i niskih temperatura.

Pročitajte: Planinske breskve – Ljekovita voćka za koju vjerovatno niste ni čuli

Atraktivni listovi i cvjetovi

Ukoliko listove stisnemo ili zgnječimo imaju posebnu aromu. Cvjetovi su pravi melem za oči, imaju posebnu dekorativnu vrijednost, veliki su, razvijaju se u podnožju listova, pojedinačno, ponekad i po više zajedno, bijeli su do bijelo ljubičasti, u unutrašnjosti i odozgor crvenkasti s dugim crvenim prašnicima. Sadnica cvate od maja do juna i to do 40 dana, medonosna je biljka i vole je pčele. Latice cvijeta su predivne crveno-bijele boje, jestive su i imaju blago slatkasti, osvježavajući okus te se dodaju salatama.

Plod je inače aromatičan, mekan i sočan, nadasve egzotičan te elipsoidno-okruglastog oblika. Sazrijeva u jesen, ima zelenu voštanu kožu i mesnatu unutrašnjost. Ugodnog je mirisa te aromatičnog kiselo-slatkog ukusa koji podsjeća, nećete vjerovati, na kombinaciju guave, ananasa, kiwija, banane, šumske jagode i mente, neki čak kažu i kruške i avokada. Kožica im je tvrda, jedu se prerezivanjem na pola i vađenjem mesa kašikom.

Pročitajte: Nangka – Divovsko tropsko voće čiji ukus podsjeća na svinjetinu

Plodovi jako zdravi

Zdravstvene prednosti Feijoe su, između ostalog, promicanje zdrave funkcije crijeva zbog visokog nivoa vlakana, folne kiseline i vitamin B kompleksa. Feijoa je među vrlo alkalnim namirnicama, što je čini korisnim u uravnoteženju pH tijela.

Foto: Pixabay

U plodu su male sjemenke, koje ne smetaju kod jela, a posebnost plodova je da sadrže visoku količinu prirodnog joda i to više nego bilo koje drugo voće. Poznato je koliko je jod važan u prehrani jer uravnotežuje rad štitne žlijezde, sprječava gušavost, isto tako sadrži mnogo vitamina C i drugih elemenata, koji su potrebni za zdravu ishranu.

Plodovi postepeno dozrijevaju u oktobru i novembru te ne podnose temperature ispod nule zato ih je potrebno pravovremeno obrati te ih složiti u kutiju, gdje se postepeno omekšavaju, dobijaju slatkoću, a imaju osobinu da ne trule i drže se dosta dugo.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI