Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo zašto je MAGNEZIJUM važan u ishrani biljaka

Evo zašto je MAGNEZIJUM važan u ishrani biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ishrana biljaka predstavlja jedan od najvažnijih segmenata uzgoja bilja. Većinu hraniva biljka usvaja iz tla, ali kako se usvajanjem hraniva smanjuje količina istih u tlu, potrebno ih je nadomjestiti. Magnezijum je potreban za mnoge procese uključujući prenos energije i sintezu proteina. 20-25% ukupnog magnezijuma nalazi se je u u hloroplastima, to je posebno važno za proizvodnju hlorofila te rani rast biljaka.

Idealna ishrana podrazumjeva da biljka ima raspoložive količine hraniva u skladu sa potrebama, a to znači da hraniva ne treba da bude ni previše ni premalo. Ukoliko je nekog od hraniva manje, Libigov zakon kaže da će biljka će nivelisati upotrebu ostalih hraniva na osnovu onog koje nedostaje. Nedostaci hranljivih elemenata se u početku manifestuju početnim simptomima nedostataka, hloroza, izostanak hlorofila, dok ozbiljniji nedostaci daju kržljave biljke, neotporne na bolesti, a sve se manifestuje drastičnim smanjenjem prinosa i kvalitetom plodova.

Zašto je magnezijum važan

  • Magnezijum je aktivator enzima
  • Neophodan je za sintezu hlorofila i metabolizam dušika
  • Pomaže u stvaranju aminokiselina, vitamina, šećera, ulja i masti
  • Pomaže u iskorištenju fosfora
  • Neutralizira organske kiseline
  • Pomaže u klijanju sjemena

Kako se ispoljava nedostatak magnezijuma

Ukoliko je nedostatak magnezijuma veći može doći i do nekroze lista i ona kreće sa krajeva ka lisnim nervima. Najčešći nedostaci magnezijuma javljaju se na lakim pjeskovitim zemljištima. Dobar izvor magnezijuma predstavlja stajnjak. Okvirno je za dobru snabdjevenost zemljišta magnezijumom potrebno oko 30-40 kg Mg/ha godišnje. Ovo su simptomi nedostatka Mg: Ukupno žutilo sa zelenim venama, lišće otpada,hloroza se najprije javlja na starijem lišću, vrhovima lista i širi se prema unutra, nekrotična mjesta na lišću. Jako pjeskovito tlo, kisela tla, tla s visokim K ili Ca, hladni i vlažni uslovi dovode do pogorsanja. Višak magnezujuma ispoljava se preranim otpadanjem plodova, smanjuje koncentraciju kalcijuma i kalijuma u biljci ali to nije česta pojava. Postoje razna mineralna đubriva kojima Mg predstavlja prateći element, npr. K2SO4-MgSO4 sa oko 10% MgO, ali je možda najbolje rješenje unos stajnjaka u količini od oko 20-30 t po hektaru.

PROČITAJTE:

Kalijum za bolju otpornost gajenih biljaka

Prirodna đubriva koja sadrže puno azota

Zelenišno đubrenje – Evo kako zemlju učiniti plodnijom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI