Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako ubrzati razvoj pčelinjih društava?

Kako ubrzati razvoj pčelinjih društava?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčelari obično smaraju da će se jaka pčelinja društva sa mladim maticama i dovoljnim zalihama zimske hrane u proljeće snažno razviti i napredovati, bez obzira na vremenske i pašne uslove, kao i na pomoć pčelara.

Aki, to nije uvijek tako. Iako se nalaze na istom pčelinjaku, iako imaju dobre matice, iako se sva nalaze u košnicama istog sistema i sva su uzimljena sa približno istom količinom hrane i pčela, ipak se u proljetnom razvoju sva društva ne razvijaju podjednako. To znači da je kod nekih društava nastala kriza, zbog koje zaostaju u razvoju.

Da bi se krize pojedinih pčelinjih društava otklonile, potrebno je još u toku ljetnjeg i jesenjeg period obezbjediti veći broj mladih neistrošenih pčela sa mladim produktivnim maticama, kao i dovoljne količine cvjetnog praha i kvalitetnog meda. Osim toga, za ubrzanje razvoja legla, a time i pčelinjeg društva, treba već od prve polovine marta početi tzv. podsticajno prihranjivanje.

Cilj ovog prihranjivanja je da se krajem marta i početkom aprila u košnici razvije bujnije leglo.

Pročitajte: Nova pametna košnica – Med teče kao iz česme

Podsticanje pčela na razvoj

Za podsticanje pčela na bujniji razvoj preporučljivo je da se u martu i u prvoj polovini aprila svake nedjelje okrene po jedan okvir s većim vijencem meda na kome ima legla. Okvir se okrene tako da veći dio vijenca meda dođe na leto ili u njegovu neposrednu blizinu.

Pošto pred letom ne trpe veće medne vijence, pčele će odmah početi da otklapaju medne poklopce sa okrenutog okvira i da užurbano prebacuju med sa leta u centralni dio gnijezda. Zbog izmijenjenog prirodnog položaja legla pčele će instiktivno ubrzati pripremu ćelija za polaganje matičnih jaja na onom dijelu saća na kojem do tada nije bilo legla, da bi što prije popravile poremećen oblik legla koji je, inače, u obliku lopte.

Pročitajte: Facelija medonosna biljka na radost pčela

Nadražajnim prihranjivanjem šećernim sirupom, okretanjem okvira i donošenjem cvjetnog praha kojeg u martu i aprilu ima u izobilju, pčele brzo obnove i ojačaju društva koja su se nalazila u krizi.

Zbog uvećanog povećanja broja mladih pčela takvo društvo ulazi očajno u glavnu pašu, a iskusni pčelari znaju da rekordne prinose ne donose srednje jaka pčelinja društva, već samo jaka. Prema tome, od pčelara će zavisiti sa kakvim će pčelinjim društvima ući u glavnu pašu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI