Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaEvo kako se gaji fikus ginseng koji uspijeva i kao bonsai

Evo kako se gaji fikus ginseng koji uspijeva i kao bonsai

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odličan čistač vazduha, lijep i egzotičan fikus ginseng (ficus ginseng) prepoznaje se po debelim, isprepletanim vazdušnim korijenovima i sjajno zelenim zašiljenim listovima, koji su dugi do 7 cm.

Neobična ukrasna biljka, fikus ginseng, najbolje uspijeva na dobro osvjetljenim mjestima blizu prozora, na temperaturi od 18 do 25ºC, a može da podnese minimalno 16ºC. Osjetljiva je na promaju i previše zalivanja, ne prija joj ni direktno sunce. U toku zime zaliva se tek kada se potpuno osuši zemlja, a ljeti kada se prosuši do polovine.

Pročitajte: Još nije kasno za cvijeće – Ove cvjetne vrste možete posaditi i sada!

Prilikom zalivanja saksiju sa fikusom potopite u dublju posudu sa odstajalom vodom i ostavite da oko pola sata da bi se zemlja dobro navlažila. Zatim je ostavite u kadi ili sudoperi da se ocijedi. Lišće svakodnevno prskajte odstajalom vodom. Biljku prihranjujte tečnim mineralnim đubrivom za zelene biljke od marta do septembra.

Ginseng se presađuje na dvije do tri godine, ili jednom godišnje ukoliko se kroz otvore na saksiji pojavi korijenov sistem. To se obavlja na proljeće, stavite je u veću saksiju sa otvorima za drenažu i isijecite trećinu korijena. Zatim biljku dobro zalijte i stavite na sjenovito mjesto dvije nedelje. Prilikom orezivanja trebalo bi da na svakih šest izraslih listova, uklonite tri. Ovo pravilo ne morate striktno da poštujete kod manjih biljaka. Fikus ginseng možete da gajite i kao bonsai.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...