Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEVO KAKO OPORAVITI LIŠĆE PARADAJZA KOJE JE POČELO DA ŽUTI - Jednostavni...

EVO KAKO OPORAVITI LIŠĆE PARADAJZA KOJE JE POČELO DA ŽUTI – Jednostavni savjeti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žuto lišće na biljkama paradajza je čest problem na koji bezbroj baštovana naiđe u nekom periodu gajenja ove biljke.

Problem je najčešće jednostavan (poput nepravilnog navodnjavanja), ali može biti u pitanju i bolest biljke ili neki spoljni faktor.

6 razloga zašto lišće od paradajza žuti, te kako da riješite problem

1. Lišće mladog paradajza (rasada) postaju žuti

Ako donji listovi postanu žuti na mladim biljkama ili sadnicama paradajza, ne brinite. To su prvi listovi koji se formiraju kada sjeme proklija, ali nisu “pravi” listovi. Da upravo ti listovi požute, to je dio razvojnog procesa zbog kojeg nemate razlog da se brinete.

2. Previše zalivanja

Bolje je da paradajz manje zalivate, nego da ga previše navodnjavate. Ako su listovi počeli da žute od vrhova ka krajevima, da bi na kraju otpali – razlog je previše navodnjavanja.

Nikad ne zalivajte biljku ako vidite da je tlo mokro. Isto tako, ne zalivajte listove biljke, nego samo par centimetara oko korijena biljke. Zalivajte ujutru kako biste spriječili isparavanje koje će spriječiti oštećenje lista.

3. Zbijanje tla

Kada korijenje nema pristup kiseoniku, počinje da se guši. Korijenje ne može da prenese kiseonik do biljke, ali ni vodu i druge hranljive materije, pa lišće počinje da žuti i da se suši.

Da biste ovo izbjegli, prekopajte nekoliko puta zemljište u koje ćete saditi paradajz. Dobro ga nađubrite, pa posadite biljku. Okopavajte ga još par puta dok se biljka ne formira. Uzdignute leje su savršene za sadnju paradajza i izbegavanje da se zemlja oko biljke “stegne”.

Pročitajte: Zaštita paradajza od plamenjače

4. Šok usljed presađivanja

Kada se biljka sa toplog mjesta, poput plastenika, presadi u baštu, gdje je par stepeni hladnije – doći će do toga da prvi listići požute. Nemojte da dozvolite da vas to brine, jer je ovo normalan proces.

Odstranite žute listove kako bi biljka imala snage da se usmjeri na rast i razvoj. Kako biste izbjegli ovaj šok usljed presađivanja, najbolje bi bilo da rasad iznesete par dana na svjež vazduh, kako bi se biljka prilagodila prije presađivanja.

5. Bolest

Jedan od podmuklijih uzroka žućenja lišća je bolest. Nekoliko bolesti biljaka paradajza uzrokuje žute listove, a mnoge od njih je teško riješiti kada jednom dođe do njih.

Prvi krivac je rana zaraza uzrokovana gljivicama u tlu. Srećom, ovaj problem je lako uočiti. Na donjim listovima će se pojaviti blijedo-žuta mrlja koja će se pretvoriti u tamno smeđu mrlju sa žutom na ivicama. Ako se ne liječi, ceo list će požutiti i otpasti.

Znak rane mrlje kod biljaka paradajza

Slične oznake pojavljuju se i zbog druge gljivične bolesti, lisne pjegavosti Septoria. Biljke paradajza pogođene ovom bolešću pokazivat će velike smeđe mrlje u lišću povezane žutim dijelovima. Probelm se može preseliti sa lišća na stabljiku biljke i nanijeti još veću štetu.

Zatim su tu različita „uvenuća“ – Fusarium uvenuće, Verticillium uvenuće i Bakterijsko uvenuće.

Fusarium uvenuće započinje u tlu i zaražava korijenje biljke, sprječavajući transport vode do stabljika i lišća biljke. Biljka će izgledati uvenula, iako u zemlji ima dovoljno vode, a lišće će početi da opada odozdo prema gore.

Znaci Verticillium uvenuća slični su ranoj pjegavosti i pjegavosti lista Septoria. Na donjim listovima počinju da se razvijaju blijedo žute mrlje, okružene smeđim venama. Ova mjesta će na kraju postati smeđa i lišće će otpasti sa biljke.

Manje često je bakterijsko uvenuće, uzrokovano bakterijom koja se često nalazi u pjeskovitim zemljištima kada su vlažna. Ova bolest obično započinje presađivanjem, ali znakove razvija tek kasnije u sezoni. Listovi iznenada požute i biljka će početi da vene.

Pročitajte: Siva trulež – Bolest koja uništava paradajz, papriku i plavi patlidžan

Kako popraviti ovo

Svi znaci bolesti kod vaših biljaka paradajza zahtjevaju hitnu akciju. Ako se ne liječi, problem se može proširiti na ostatak biljke i na druge dijelove vaše bašte.

Rano plamenje i pjegavost lista Septoria mogu se rješavati ako se otkriju rano. Uklonite pogođene listove i bacite ih, držeći ih dalje od drugih biljaka u svojoj bašti. Nanesite fungicid napravljen za liječenje problema, tačno prateći uputstva na proizvodu dok se problem ne popravi.

Na nesreću, ako naiđete na neko od tri „uvenuća“, biljku ćete morati odmah baciti. Ne postoji lijek za bilo koju od ovih bolesti i one će se proširiti po vašoj bašti ako im se ukaže prilika. Kada uklanjate pogođenu biljku, uvjerite se da ne dolazi u kontakt sa bilo kojom drugom biljkom kako biste izbjegli širenje.

Iako ne postoji zagarantovan način za sprečavanje problema sa bolestima, postoje mjere koje možete preduzeti da biste ograničili rizik. Izaberite sorte sa većom otpornošću na ove bolesti i svakoj biljci dajte dovoljno prostora da se listovi ne dodiruju. Redovno čistite svoje baštenske alate.

6. Nedostatak hranljivih sastojaka

Paradajz je takva biljka koja uzima svu moguću energiju iz zemlje. Zbog toga, rijetko koja biljka može da živi u blizini paradajza. Savjet je da se zemljište dobro nađubri prije sadnje paradajza. Da se biljka đubri tokom formiranja stabla, ali i cvjetanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI