Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiDa li je meso koje kupujete svježe - Provjerite uz pomoć ovog...

Da li je meso koje kupujete svježe – Provjerite uz pomoć ovog testa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boja, količina vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama i da li je sigurno za pripremu. Izbjegnite neukusna jela ili ljetna trovanja hranom u samo nekoliko koraka.

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno ako je mljeveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvijek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do prodavnice prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju valja paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo arome, kaže Elisabet Roesike iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Pročitajte: Jareće meso zdravije od drugih vrsta

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne smije biti vode. Prije stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Roesike.

Idealna boja zavisi od toga o kojem se mesu radi. Teletina bi morala da bude svjetla, ali ne bijela, isto kao i meso živine. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesike.

Čvrstoća – Ima još jedan način za jednostavnu provjeru da li je pakovano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da blista.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI