Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEvo kako da iskoristite prezrelo voće

Evo kako da iskoristite prezrelo voće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U ovim ljetnim danim svi mi pokleknemo pred mirisima i bojama ukusnog i zdravog voća pa uglavnom kupimo više nego što možemo pojesti. Iz tog razloga mi imamo nekoliko savjeta kako da iskoristite prezrelo voće koje više nije baš ukusno za jelo.

Pokušajte usporiti truljenje

Mnogi profesionalni kuvari se kunu u ovu metodu koja usporava truljenje bobičastog voća, posebno jagoda. Da biste usporili proces zrenja i ubili plijesan koja se možda pojavila jednostavno potopite voće u toplu vodu na 30 sekundi, a zatim rasporedite na papirni ubrus da se osuši i spremite u frižider.

Koristite za lijene pite, drobljenc

Kad voće počne da trune iskoristite ga da napravite pitu, svaijaču ili drobljenac jer će u tom slučaju sasvim dobro poslužiti. U pitama voće i reba da bude mekano i nježno tako da neće smetati što je prezrelo, a na ukusu sigurno neće izgubiti.

Napravite kompot

Kompot je uvijek sjajna prva pomoć kad ne znate kako da iskoristite zrele voćkice. Jednostavno sve voćkice stavite u šerpu, dodajte malo šećera, cimeta i ostale začine po želji, prokuvajte i poslužite.

Prezrelo voće stavite u mafine

U vašu standardnu smjesu za mafine jednostavno dodajte komade voća koje je prezrelo, ovo se posebno odnosi na banane i jabuke.

Napravite umak ili džem

Ako imate baš dosta zrelog voća onda obavezno napravite džem, a ako je količina nešto manja onda napravite umak koji može dobro pasati uz meso ili sireve. Ne plašite se eksperimentisati.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Kako da najbolje sačuvate sušeno voće

Uz ove trikove voće i povrće će dugo ostati svježe

Ovu grešku svi pravimo kada jedemo voće: A može da dovede do zdravstvenih poteškoća!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI