Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako da najbolje sačuvate sušeno voće

Kako da najbolje sačuvate sušeno voće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljeti većinom sušimo voće da bismo se zimi grijejali uz ukusne kompote i tople kolače. Danas, na sreću, imamo i specijalne dehidratore za sušenje voća, a neki ga uspiješno suše i u rerni, ali i na haubi automobila za vrijeme vrućih ljetnjih dana

Događalo vam se sigurno da ga niste dobro skladištili i da se pojavila buđ i da vam je projekat propao. Sa ovim savjetima to vam se više neće događati.

Rok trajanja

Grožđice, sušene brusnice, višnje, mango, kajsije, šljive i datulje mogu da traju od 6 do 12 meseci u ostavi, 1 do 2 godine u frižideru, a neograničeno dugo u zamrzivaču. Ali, potrebno je da se pridržavate nekih pravila i prilikom sušenja i prilikom skladištenja voćki.Suvo voće je veoma zdravo, pravi spas u zimskim danima. Puno je zdravih vlakana i nema masnoća. Pošto je voda uklonjena iz voćke, njen rok trajanja je automatski produžen. Ako ste ih dobro osušili i pravilno “uskladištili” suve voćke mogu da traju i više od godinu dana.

Sušeno voće – smjernice za čuvanje

– Ne pakujte ih i ne skladištite dok ne budete sigurni da su u potpunosti osušene.

– Morate ih poslije sušenja pripremiti prije finalnog skladištenja. Stavite ih u teglice (ne u potpunosti zatvorene) i pazite da ih ne nagurate previše. Potrebno je da voćke imaju prostora da “dišu”. Ostavite tako 7 do 10 dana, ali svaki dan ih malo protresite, da bi se višak vlage rasporedio jednako na sve voćke i da biste izbjegli buđanje. Ako primjetite da se pojavila vlaga u tegli, onda to znači da niste dobro osušili voćke i da ih morate vratiti u rernu ili dehidrator.

– Nakon toga ih čuvate u dobro zatvorenim posudicama ili vrećicama za zamrzavanje na suvom, hladnom i mračnom mjestu.

– Ako koristite vrećice za zamrzvanje, poželjno je da imaju zip zatvarač i da istisnete sav vazduh prije nego ih zatvorite.

– Na voće prije sušenja se, kada se pravi na veliko, obično nanosi sumpor dioksid. Pazite kada kupujete suvo voće, izbjegavajte ono tretirano na taj način. A ako ga već kupujete, čuvajte ga u plastičnim posudama (ne metalnim).

– Suvo voće čuvajte u manjim hrpicama da smanjite rizik od kvarenja.

– Najidealnija temperatura za čuvanje sušenog voća je 15C stepeni.

– Čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču da biste mu produžili rok trajanja.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Činjenice o suvom voću

OPREZ za sve potrošače: Suve ŠLJIVE sa sumpor dioksidom OPASNE po vaše zdravlje

Postupak sušenja šljive

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI