Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDobijanje sjemena luka: Od jedne biljke do 5000 sjemeniki

Dobijanje sjemena luka: Od jedne biljke do 5000 sjemeniki

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvjetne stabljike narastu do 1,5 metara visine i završavaju štitastim cvatovima. Cvatovi su pokriveni zajedničkom opnom koja se otvara prije početka cvatnje pojedinih cvjetova.

Cvjetovi su bijele ili zelenkaste boje i u jednom cvatu cvjetaju gotovo mjesec dana. Zbog znatno ranijeg sazrijevanja prašnika u odnosu na sposobnost tučka za oplodnju, luk je većim dijelom stranooplodna biljka. Oplodnjom cvjetova nastaje tobolčasti plod koji sadrži do šest sjemenki.

Sjeme luka je nepravilno piramidalnog oblika, crne boje i naborane površine. Dužine je 2,5 – 3,0 mm, širine 1,5 – 2,0 mm i debljine oko 0,5 mm. U jednom gramu ima 250 – 300 sjemenki. Sjemenka se sastoji od sjemene ljuske, endosperma i klice koju čini supka i klicin korjenčić.

Luk je povrtna kultura veoma skromnih zahtjeva prema toplini, pa sjeme klija već kod 1,5 ˚C. Brzina klijanja se povećava povišenjem temperature do 20 ˚C, a iznad 25 ˚C značajnije opada. Ova kultura ima iznimno dug period nicanja, tako da u proizvodnim uslovima od sjetve do nicanja može proći i do mjesec dana.

Luk je stranooplodna biljna vrsta pa ako se žele sačuvati genetski nepromijenjena nasljedna svojstva, za sjeme se u vrtu može uzgajati samo jedna sorta. Isto tako iz konzumnog luka ako se uzgaja blizu onog za sjeme, biljke koje su eventualno potjerale cvjetne stabljike treba počupati prije nego se pojavi cvat. Za sjeme – razvijene lukovice čuvane na niskim temperaturama Za dobijanje sjemena sade se potpuno razvijene lukovice koje su prethodno barem tri mjeseca bile čuvane u uslovima sniženih temperatura do 15 ˚C, što je neophodno da bi potjerale cvjetnu stabljiku.

Zbog relativno visoke i krhke cvjetne stabljike biljke je neophodno privezati uz kolac. Cvatnja luka, a time i sazrijevanje sjemena, veoma je otegnuto. Optimalno vrijeme za ubiranje cvatova je kada se tobolčasti plodići počinju otvarati i iz njih postaju vidljive crne sjemenke. Sazreli cvatovi se otkidaju zajedno s dijelom cvjetne stabljike i u tankom sloju prosuše barem dva do tri nedjelje. Kad se cvjatovi potpuno osuše, orule se, a dobijeno sjeme provjetri, prosije i očisti te pospremi u označene papirnate vrećice.

Od jedne dobro razvijene biljke može se dobiti oko dvadesetak grama sjemena u kojem ima oko 5.000 sjemenki. Pravilnim čuvanjem u suvom prostoru kvalitetno sjeme luka može zadržati upotrebnu vrijednost do tri godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI