Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Đubrenje boranije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje boranije je svako neophdna mjera ali uz obaveznu analizu zemljišta. Boranija inače ima relativno skromne potrebe za hranivima. U načelu daju se umjerene količine.

Osrednja norma primjene mineralnih đubriva za boraniji približna je ovim vrijednostima:

Đubrenje boranije za niske sorte:

  • 30-40 kg/ha azota
  • 60-80 kg/ha fosfora
  • 80-100 kg/ha kalijuma

Đubrenje boranije visoke sorte:

  • 60 kg/ha azota
  • 80 kg/ha fosfora
  • 120 kg/ha kalijuma

Biljke boranije imaju velike potrebe za azotom u prvim fazama razvoja dok ne počnu da koriste azrot iz kvržica na korijenovom sistemu. Za đubrenje boranije najbolja su kompleksna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora. Unose se u toku proljećne pripreme zemljišta.

Prčitajte: Boranija i njene potrebe za vodom – kada i kako zalivati?

Veoma dobri rezultati postižu se ako se 1/2 fosfornog i kalijevog đubriva unese u jesen prilikom oranja, a druga polovina s proljeća kod prirpeme zemljišta za sjetvu. Đubrenje azotnim đubrivima vrši se pred sjetvu, istovremeno sa sjetvom ili poslije nicanja usjeva. Na velikim površinama startno đubrenje i prihranjivanje obavlja se mašinama, pri čemu se đubrivo unosi oko 8 cm od reda, na dubinu od 10-tak cm. Pri tome treba imati u vidu da od direkntog dodira sa česticama mineralnog đubriva klice mogu stradati.

ĐUBRENJE BORANIJE STAJNJAKOM

Đubrenje stajnjakom se preporučuje samo za siromašna zemljišta sa malo humusa. Na plodnim zemljištima stajnjak može prekomjerno uvećati sadržaj azota, usljed čega biljke prekomjerno bujuaju, a manje zamećuju. Zbog otga je bilje boraniju sijati na parcelii, koja je u prethodnoj godini bila đubrena stajnjakom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI