Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLiker od zove - specifična i ljekovita rakija

Liker od zove – specifična i ljekovita rakija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zova biljka koja je kompletno ljekovita, od korijena, lista, cvijeta do bobica od kojih se i pravi liker od zove. Smatra se da je ova biljka jedna od najstarijih i najljekovitijih u Evropi. Bogata je vitaminom C, gvožđem, kalijumom, natrijumom i jabučnom kiselinom.

Cvjetovi i plod zove sadrže eterično ulje koje je bogato sa preko 40 materija u koje spadaju flavonoidi, glikozidi, tanini, pektini i dr. Čaj, liker ili rakija od zove se preporučuju u liječenju virusa, prehlada, upala grla.

Čaj smiruje napetost i bolove u mišićima, a pritom djeluje i kao snažan diuretik, pa je dobar i u režimu dijete. Liker ili rakija od zove liječe upalu sinusa, bronhitis, razne alergije, uključujući i kožne reakcije.

Pročitajte: Liker od zove i jagoda – Čisto savršenstvo

Rakija od zove se dobija posebnim načinom pripreme i prerade plodova i cvjetova zove, koji daju ovoj rakiji specifičnost. Najveća tajna u uspješnom spravljanju rakije je u optimalnom vremenu branja bobica zove. Plod mora biti na vrhuncu zrelosti, što je ujedno i tehnološka zrelost za dobijanje rakije. Jedan od znakova da su bobice odgovarajuće zrelosti jeste kada ptice, konkretno čvorak, počinje da je koristi u ishrani.

Spontana fermentacija kao i ekstrakcija aromatičnih materija iz cvjetova, daju ovom piću poseban ukus i u potpunosti zadržavaju njenu prirodnost. Buke ove jedinstvene i rijetke vrste rakije pružiće originalan doživljaj koji se dugo pamti. Majstorski recept po kojem je pravljena daje joj moć da bude simbol prefinjenosti. Najčešće se poslužuje rashlađena.

Liker od zove sprema se tako što se 10 cvjetova zove potopiti u 750 ml vode i ostaviti da stoji 24 časa. Posle cijeđenja dodaje se 750 g šećera i sok od jednog limuna. Rastvor prokuvati 15 do 20 minuta, pri čemu je neophodno sve vrijeme skidati pjenu. Ohlađenom rastvoru uz miješanje dodati oko 1 l rakije po želji. Čuvati ga u staklenim bocama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI