Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOvo su tri NAJBOLJA PRIRODNA ĐUBRIVA za baštu koja možete sami da...

Ovo su tri NAJBOLJA PRIRODNA ĐUBRIVA za baštu koja možete sami da proizvedete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prirodna đubriva i prihrana pretvaraju povrće i ukrasno bilje u energične biljke koje mogu same da odole mnogih izazovima pred koje ih priroda stavlja. Ovo su top 3 domaća prirodna đubriva za baštu!

Prirodna prihrana i đubriva su izvedeni iz materija biljoždera, biljaka i minerala i daju ukrasnom i povrtarskom vrtu snažaj podsticaj za zdrav rast i razvoj.

Biljkama su potrebni sunce, voda i hranljive materije kako bi uspješno rasle, proizvele obilne cvjetove i plodove, te berićetnu berbu, a ujedno i odoljele mnogim bolestima.

Zavisno od toga šta određena vrsta zahtijeva, relativno je lako da se odabere prava lokacija sa dovoljno sunčeve svjetlosti. Takođe, moguće je kontrolisati vodu uz pomoć zalivanja, sistema kap po kaš i sa malčem. Međutim, da bi se obezbijedila dovoljna količina hranljivih materija u zemlji, često je potrebno da se nadoknade iz drugih izvora.

Pokušajte da izbjegavate vještačka đubriva. Ona će sistemski da unište život mikroba u zemlji i na kraju će zemljište da učine siromašnijim nego što je bilo. Puno je bolje koristiti prirodne prihrane koje možete sami da proizvedete.

Pročitajte: Gorka so – ORGANSKO djubrivo od kojeg plodovi bujaju

Osnovni hranljivi sastojci

Biljke zahtijevaju velike količine tri hraniva: azota (N), fosfora (P) i kalijuma (K). Zato najčešče korišćena mineralna đubriva nose naziv NPK.

Azot služi za razvoj stabljika i lisne mase.
Fosfor učestvuje u stvaranju lijepih cvjetova i obilno plodonošenje.
Kalijum igra značajnu ulogu u imunološkom sistemu biljke i pomaže joj da se odbrani od napada insekata, gljivica i drugih bolesti.

Osim ova tri, postoji još nekoliko važnih elemenata u tragovima koji su potrebni u manjim količinama. To su: gvožđe, kalcijum, magnezijum i sumpor.

Pročitajte: Priprema tekućeg đubriva od maslačka

Top 3 đubriva za baštu

Kompost je najbolje prirodno đubrivo i izuzetno koristan biljkama, jer se proizvodi od različitih stvari. Na primjer, kore od banana sadrže puno kalijuma, fosfora i kalcijuma. Talog od kafe generiše azot, kao i zeleniš poput trave, lišća rotkvice… Ukoliko kombinujete sve ove ostatke sa zemljom, dobićete vrlo snažnu prihranu za svoje biljke.

Oni koji imaju sreću da imaju baštu, mogu da naprave veću kompostnu gomilu, a oni koji žive u stanovima mogu da koriste posebno dizajnirane kontejnere za tu svrhu.

Osim toga, kora od banane može da se stavi direktno u podnožju biljaka, isitnjena, bez kompostiranja. Za paradajza je poželjno da se zakopaju ljuske jaja, a i po koja kašičica sode bikarbone.

Čaj od koprive – odlično prirodno đubrivo. On sadrži ogromne količine azota i drugih minerala. Takođe, pokreće razgradnju komposta, tako da možete da ga koristite kao aktivatora kompostne mase. Vrlo je efikasan za uzgajanje biljaka, razvoj njihove lisne mase, odvraćanje nekih štetočina, pa čak i odbijanja ako su već prisutne.

Potrebno je nabrati 1 kg svježi kopriva, malo ih nasjeckati i potopiti u 10 litara vode. Ako kopriva pluta pritisnite je nekim većim kamenom ili šta imate pri ruci. Pošto kopriva smrdi kada fermentira, odmaknite je od kuće. Miješajte svaki dan, a kada mjehurići prestanu da se pojavljuju – đubrivo je gotovo.

Svakog proljeća zalijte povrće, ali u razrijeđenom obliku, u razmjeri 1 prema 9. Zatim, sa istom razmjerom razrijeđivanja zalivajte biljke svakih 2 nedjelje. Ukoliko ovo uradite tokom vegetacijske faze, cvijeće i povrće će da ubaci svoj rast u treću brzinu, a posebno ono koje se gaji u saksijama i kontejnerima.

Drveni pepeo – vrlo efikasno organsko đubrivo, jer je krcat kalijumom, kalcijumom, silicijumom, magnezijumom i fosforom. Odlična je dopuna fermentisanom čaju od koprive.

Ono što je važno da se istakne, to je da pepeo mora da bude od čistog drveta. Dakle, bez ikakvih boja, lakova, tretiranja protiv truljenja, jer ne želimo da baštu punimo teškim metalima i drugim toksičnim jedinjenjima.

Drveni pepeo se koristi vrlo jednostavno. Tokom zime se sakuplja, a možete ga prosijati kako biste uklonili djelimično izgorele komade drveta. Koristi se na proljeće, a može se primjenjivati i tokom ljeta i jeseni. Pospe se šaka u podnožju biljke i pomiješa sa zemljom na oko 3 cm. Fosfor je element koji podržava cvjetanje i stvaranje plodova, pa je pepeo idealan, ne samo za povrće, već i za voćnjake i ukrasno cvijeće.

Izvor: agroinfo.rs

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI