Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDa li znate koje su razlike između MENTE I MATIČNJAKA

Da li znate koje su razlike između MENTE I MATIČNJAKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iz nekog razloga, ljudi vjeruju da su matičnjak i metvica/menta ista ljekovita biljka. Pretpostavka je pogrešna. Postoji razlika između njih: ne samo po izgledu, već i po mirisu, ukusu, pa čak iu korisnim svojstvima.

Sastav matičnjaka

Matičnjak raste na poljima i povrtnjacima. Skromni su uslovi uzgoja, pa je često posađena u privatnim posjedima. Sadrži veliku količinu minerala, kao i vitamine.

Ljekovito bilje porodice Yasnothkov bogato je eteričnim uljima i flavonoidima. Ona takođe sadrži:

tanine;
smole i organske kiseline;
vitamini grupa B, C i D;
elementi u tragovima: cink, bakar, selen, hrom, mangan, kalijum itd.

Svojstva

Melissa officinalis – Matičnjak djeluje umirujuće, eterična ulja takođe pomažu u ublažavanju razdražljivosti, umora i pomažu u eliminisanju antispazmodičnih manifestacija. Sadrži veliku količinu vitamina korisnih za tjelesne imunološke snage, a tanini i flavonoidi pomažu u smanjenju upale.

Medicinske primjene

Ova se biljka aktivno koristi u farmakologiji i u tradicionalnoj medicini. Od nje se tinkture i čajeve, djelotvorne protiv velikog broja bolesti.

Biljka se najviše koristila u liječenju nervnih poremećaja, depresije i problema sa spavanjem. Takođe je učinkovita protiv:

Probavnih poremećaja – Njegova upotreba pomaže ubrzati metaboličke procese u tijelu, povećava apetit, ublažava bolne simptome gastritisa i peptičkog ulkusa.
Bolesti kardiovaskularnog sistema – Proširuje krvne žile, snižava krvni tlak, snižava holesterol u krvi.
Ženskih bolesti – Uklanja bol tokom menstruacije, pomaže u smanjenju upale genitalnih organa. Njegova svojstva su neprocjenjiva u borbi protiv upalnih procesa dišnog sustava. Upotreba ljekovitih čajeva pomaže kod kašlja, podstiče brzo iskašljavanje sputuma.

Sastav mente

U svom sastavu, metvica je slična matičnjaku. Razlike su male i padaju na koncentraciju korisnih tvari. U ovoj biljci više flavonoida i tanina, te eteričnih ulja, sadrži više od 60% mentola.

Ova biljka je bogata vitaminima i mikroelementima. Sadrži u svom sastavu vitamine B, C i D, kao i:

kalijum;
fosfor;
magnezijum;
cink;
gvožđe;
kalcijum;
mangan.
Kao i matičnjak, menta se koristi protiv velikog broja bolesti. Popularna je kako u farmakologije, tako i u tradicionalnoj medicini.

Zbog visoke koncentracije mentola u sastavu, njena upotreba je učinkovita u upalnim procesima disajnih organa, u kožnom dermatitisu (eliminiše svrab i upalu), kao i kod glavobolje.

Razlike u mirisu i ukusu

Razlika između mirisa matičnjaka i metvice – Aroma jedne i druge trave je izražena i izrazita. Ali matičnjak ima miris limuna, a metvica mentola.

Postoje razlike u ukusu. Lišće mente ima osvježavajući ukus s naznakama začina. Druga biljka ima izrazit ukus citrusa. Stoga se ova biljka često koristi kao zamjena za glavnu komponentu u pripremi limunada.

Ove biljke imaju iste kontraindikacije. Zabranjeno je uzimanje trudnicama i ženama tokom dojenja.

PROČITAJTE:

Nana, metvica ili menta – Priprema čaja i ljekovita svojstva!

Kako se gaji nana/menta?

Ovako kombinujte ČAJEVE i iskoristićete sva ljekovita svojstva biljaka!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI