Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvako kombinujte ČAJEVE i iskoristićete sva ljekovita svojstva biljaka!

Ovako kombinujte ČAJEVE i iskoristićete sva ljekovita svojstva biljaka!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ratomir Đajić Đaja, travar sa Zlatara, otkriva kako pravilo koristiti i brati čajeve da bi se iskoristila njihova ljekovita svojstva i koje biljke pomažu kod određenih tegoba

Za četrdeset i jednu godinu radnog staža, Ratomir Đajić, penzioner iz Nove Varoši, promjenio je nekoliko zanimanja, ali najduže je radio kao mašinac u limskim elektranama. Svi ga znaju po nadimku Đaja. Ima sedamdeset i šest godina, ali izgleda znatno mlađe. Izuzetno je vitalan i u odličnoj je fizičkoj kondiciji.

Đaja je travar. Po planinskim visovima Zlatara prepješači i po devet sati. Odluta i do Golije u traganju za ljekovitim biljem.

Već pedeset i pet godina posvećen je pravljenju čajeva, tinktura, melema… Dar za prepoznavanjem i upotrebu ljekovitih trava i čajeva nasljedio je od svoje bake. Potom je taj dar razvijao: učio je, čitao, odlazio na seminare. Za njega u toj oblasti nema tajni i nepoznanica.

– Ljekovitom bilju posvetio sam se zahvaljujući babi, pošto sam bio najstariji unuk. Ona se, naravno, nije razumjela u sva svojstva biljâ, ali je dugim korišćenjem tačno znala šta kada da koristi. U početku, nisam bio toliko fasciniran biljkama, ali kako su godine prolazile, sve više sam ulazio u njihove tajne i sa njima sam već pedeset i pet godina – ističe ovaj travar sa Zlatara.

Zlatar, planinski ljepotan, prebogat je biljem koje koristi našem zdravlju. Najviše ima majčine dušice, kamilice, zove, nane, šipurka…

– Kada je ispitivao Zlatar, Pančić je ustanovio da na njemu raste dvesta devedeset vrsta bilja, ali najviše se koristi dvadesetak vrsta. Na ovim padinama možete vidjeti različite boje iste biljke, što mnoge zbunjuje, ali boja zavisi od zemljišta, od minerala koje biljka koristi kad dolazi do cvjetanja. Tamo gdje ima više selena cvijet je otvoreniji, a gvožđe pomaže da list bude zeleniji – ističe naš sagovornik.

Travar Đajić ističe da se samo od šipka i nane mogu spravljati pojedinačni čajevi i mogu se piti neograničeno, a sve ostale biljke koriste se u kombinaciji sa drugim ljekovitim travama.

– Da bi čaj imao ljekovita svojstva treba da je: antiseptik, analgetik i diuretik. U suprotnom, to je onda običan napitak koji osvježava i relaksira. Ne može se piti sam analgetik, ili sam diuretik. U svakoj kombinaciji čaja analgetik treba da ublaži bol, antiseptik ubija bakterije i viruse, a diuretik izbacuje toksine. Ako nemate sve to u jednom čaju, onda čaj pijete kao napitak, a ne kao ljekovito sredstvo.

Zašto se majčina dušica ne koristi samostalno?

– Majčina dušica je jak antiseptik i razdražuje nervni sistem. Koristi se sa kantarionom jer je on diuretik, ili sa hajdučkom travom koja je i diuretik i analgetik.

Šta je još važno znati pri kombinovanju čajeva?

– Morate znati koja trava sa kojom ide i kako se pravilno dozira. Ako čaj ne koristite kako treba, po uputstvu i na vrijeme, nikakvog efekta neće imati.

Neven koristite u svakoj kombinaciji bilja?

– Neven je baza svih čajeva, ali nevena, nažalost, nema u prirodi, samo u baštama. Ćelije raka ne mogu da se razmnožavaju kada se koristi neven i sok od cvekle. Kod stomačnih oboljenja neven je isto tako izuzetno efikasan, jer ima enzima i eteričnih ulja koje druge trave ne posjeduju.

Kako treba koristiti cveklu da bi imala antikancerogeni efekat?

– Kada u sokovniku iscjedite sok od cvekle, treba ga kroz duplu gazu procijediti, da u njemu bude što manje celuloze. Cveklu treba koristiti prijesnu, nekuvanu. Najmanja doza cvekle je 300 grama, a najveća 1.200 g dnevno.

Smatrate da čaj bez meda nema efekta?

– Med se može koristiti i kao hrana i kao lijek. Monofloralne vrste meda (bagremov med, med od uljane repice, suncokreta i lipe) odlična su hrana, a kao pomoćnu terapiju kod određene bolesti koristite cvjetni i livadski med. Sve medonosne biljke su u tom medu. Čaj se ne pije bez meda. Čaj bez meda nema efekta. Ukoliko se pije bez meda, žljezde ne uzimaju nijedan enzim iz čaja, sve ide u urinarni trakt.

Koja biljka, po Vama, najefikasnije jača imunitet?

– Kopriva je moćna biljka koja u sebi sadrži osamnaest minerala, a sadrži 13 mg gvožđa u 100 g biljke. Poslije svinjske džigerice najviše gvožđa ima u koprivi. Najbolje je kada se samelje u prah, pomješa sa medom i koristi se petnaest dana. Preporučujem i dva čena bijelog luka u šoljici jogurta svako veče, nema boljeg aspirina. Uz taj specijalitet, nema šanse da dobijete koagulaciju krvi.

Šta preporučujete za regulaciju krvnog pritiska, a šta za smanjivanje holesterola?

– Matičnjak i glog sa gloginjama odlični su za zaštitu srca. Glog reguliše pritisak, a matičnjak smiruje aritmiju. Važno je znati da glog smike da se pije sedam dana u tri mjeseca. Za holesterol nema boljeg sredstva od jabukovog sirćeta.

Kod terapije raznih oboljenja ljekovitim biljem treba voditi računa o vremenu i načinu branja ljekovitog bilja, sušenju, čuvanju i pripremi čaja. Vi smatrate da su mali efekti od terapije lekovitim biljem, ako se ne poštuju ovi uslovi, i da mogu da nastanu štetne posljedice po organizam. Šta je osnovno prilikom branja?
– Pri branju ljekovitih trava treba voditi računa da se beru samo zdrave i čiste trave koje nisu napadnute raznim štetočinama. Treba ih brati za vrijeme sunčanih dana kada su suve i kada nema rose, od 11 do 13 sati.

Kada se bere cvijet, a kada list i korijen?

– Cvijet se bere kada biljka otvori dvije trećine cvasti i kada je temperatura od 18o do 25oC, jer tada ima nektara. List se bere prije cvjetanja biljke, jer u vrijeme cvjetanja list nema velika ljekovita svojstva. Korijen se vadi u proljeće ili u kasnu jesen, a nikako u vrijeme pune vegetacije biljke. Plod se, naravno, skuplja u fazi pune zrelosti.

Da li biljke smiju da se skupljaju u plastičnim kesama?

– Cvjetove i listove pri branju ne treba lomiti ili gnječiti i ne stavljati u plastične kese ili torbe, zbog toga što se u njima biljke znoje, pa kasnije pri sušenju biljke pocrne i nisu za upotrebu.

Kako se pravilno suši bilje?

– Biljke prije sušenja ne treba prati, već samo na sitno isjeći i trave sušiti na platnu ili čistoj hartiji (nikako na novinskoj) i sušiti ih u hladu ili toploj prostoriji sa dobrim vazdušnim strujanjem, provjetravanjem, i to po mogućnosti brzo, dan – dva.
Kada se suše korijen ili sočni djelovi biljke, neophodno je sušiti ih vještačkom toplotom. Pri tome ne treba prekoračiti temperaturu od 35oC. Za čuvanje osušenih trava najbolji su stakleni sudovi koji mogu dobro da se zatvore, zatim kartonske kutije ili vrećice, dok treba izbjegavati plastične posude i limene kutije. Osušene trave treba zaštititi od dejstva dnevne svjetlosti i od vlage.

Kako se pravi čaj da bi se iskoristila sva njegovi ljekovita svojstva?

– Vrlo je važno znati kako se priprema čaj, jer bez obzira koliko je koja biljka ljekovita, ako je ne spremamo kako treba, ona postaje beskorisna. Najlekovtiji su čajevi od svježih biljaka, ali kako ih nema uvjek, onda se suše.
Propisanu količinu svježeg čaja ili suvog isitniti i staviti u staklenu ili keramičku posudu, vodu zagrejati dok proključa i sa tom vodom preliti pripremljen čaj. Poklopiti i držati poklopljen pet minuta (svježe biljke), a suve dvadeset minuta. Čaj procijediti u drugu posudu (termos) i piti po potrebi, ili prema uputstvu za pojedine bolesti.

Kolika je tačna doza čaja za odrasle, a kolika za djecu?

– Doza trava koja je potrebna za čaj za djecu do deset godina, na 300 ml ključale vode je čajna kašika čaja, od deset do dvadeset godina dvije čajne kašike čaja, a preko dvadeset godina na 300 ml ključale vode jedna jelovna kašika čaja. Čaj, kao što smo već rekli, uvjek sladiti medom, a nikako šećerom.

Izvor: magičnobilje.com

PROČITAJTE:

PLUĆNJAK – Šta sve liječi i kako se pripremaju čaj, vino i pivo od plućnjaka

ČAJ OD ORAHOVIH PREGRADA: Niste ni svjesni koliko je dobar za Vaše zdravlje

Čuvanje čajeva na pravi način

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI