Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiDa li su krave veći zagađivači od automobila?

Da li su krave veći zagađivači od automobila?

Krave su na udaru zbog toga što svaka oslobodi preko stotinu kilograma metana godišnje. Metan je deset do dvadeset puta štetniji od ugljen-dioksida.

Zbog emisije metana krave su, odnosno proizvodnja mlijeka i junetine, označeni kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promjena. Ali to je samo pola istine.

Jedna od ekoloških prednosti krave je što mnogo jede, vari i izlučuje.

Na imanju porodice Lorenc u mjestašcu Fel u centralnoj Njemačkoj tokom ljeta ima manje posla oko krava. Pravo iz štale izlaze na pašnjak.

Ovo gazdinstvo se bavi bio-proizvodnjom i Svenu Lorencu je veoma važno da popravi loš imidž koji krave uživaju kada se priča o klimatskim promjenama.

“Ispašom naše krave na travnatim površinama doprinose stvaranju humusa, a to pomaže u vezivanju ugljen-dioksida iz atmosfere”, kaže ovaj poljoprivrednik. Za 120 muzara on ima 80 hektara pašnjaka.

Međutim, idilični prizor ne poklapa se sa nalazima nekih studija u kojima se tvrdi da držanje velikih goveda maltene više šteti klimi od drumskog saobraćaja.

Pročitajte: Nova alternativa za kravlje mlijeko – Kako će se gljive sve više koristiti za dobijanje sira i jogurta?

Krave su na udaru zbog toga što svaka oslobodi preko stotinu kilograma metana godišnje. Metan je deset do dvadeset puta štetniji od ugljen-dioksida.

Ali, poređenje sa automobilima je nepravedno jer se kravama uračunavaju i štetni gasovi koji se naprave kasnije, u proizvodnji mlijeka i mesa ili prilikom pravljenja đubriva.

Kod automobila se pak računa samo ono što izbace iz auspuha, a ne i štetni gasovi u fabričkim halama automobilskih koncerna ili oni koji se oslobode prilikom gradnje i održavanja puteva.

Prema ovoj računici, u Njemačkoj saobraćaj čini 19 odsto emisije štetnih gasova, a probavni trakt krave svega oko tri odsto.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje