Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiDa li su krave veći zagađivači od automobila?

Da li su krave veći zagađivači od automobila?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krave su na udaru zbog toga što svaka oslobodi preko stotinu kilograma metana godišnje. Metan je deset do dvadeset puta štetniji od ugljen-dioksida.

Zbog emisije metana krave su, odnosno proizvodnja mlijeka i junetine, označeni kao veliki zagađivači i pokretači klimatskih promjena. Ali to je samo pola istine.

Jedna od ekoloških prednosti krave je što mnogo jede, vari i izlučuje.

Na imanju porodice Lorenc u mjestašcu Fel u centralnoj Njemačkoj tokom ljeta ima manje posla oko krava. Pravo iz štale izlaze na pašnjak.

Ovo gazdinstvo se bavi bio-proizvodnjom i Svenu Lorencu je veoma važno da popravi loš imidž koji krave uživaju kada se priča o klimatskim promjenama.

“Ispašom naše krave na travnatim površinama doprinose stvaranju humusa, a to pomaže u vezivanju ugljen-dioksida iz atmosfere”, kaže ovaj poljoprivrednik. Za 120 muzara on ima 80 hektara pašnjaka.

Međutim, idilični prizor ne poklapa se sa nalazima nekih studija u kojima se tvrdi da držanje velikih goveda maltene više šteti klimi od drumskog saobraćaja.

Pročitajte: Nova alternativa za kravlje mlijeko – Kako će se gljive sve više koristiti za dobijanje sira i jogurta?

Krave su na udaru zbog toga što svaka oslobodi preko stotinu kilograma metana godišnje. Metan je deset do dvadeset puta štetniji od ugljen-dioksida.

Ali, poređenje sa automobilima je nepravedno jer se kravama uračunavaju i štetni gasovi koji se naprave kasnije, u proizvodnji mlijeka i mesa ili prilikom pravljenja đubriva.

Kod automobila se pak računa samo ono što izbace iz auspuha, a ne i štetni gasovi u fabričkim halama automobilskih koncerna ili oni koji se oslobode prilikom gradnje i održavanja puteva.

Prema ovoj računici, u Njemačkoj saobraćaj čini 19 odsto emisije štetnih gasova, a probavni trakt krave svega oko tri odsto.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI