Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNova alternativa za kravlje mlijeko - Kako će se gljive sve više...

Nova alternativa za kravlje mlijeko – Kako će se gljive sve više koristiti za dobijanje sira i jogurta?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kompanije širom svijeta utrkuju se da pronađu alternativu poznatim namirnicama.

Tek sm navikli smo na sojino mlijeko, a sada pokretanje prehrambene tehnologije podiže alternativno mlijeko na viši nivo.

Kalifornijski Prfekt dej koristi gljive za proizvodnju mliječnih proteina koji su „molekularno identični“ proteinima u kravljem mlijeku, kaže suosnivač Rajan Pandja. To znači da se može koristiti za proizvodnju mliječnih proizvoda poput sira i jogurta.

“Zanimalo nas je pitanje šta je u mlijeku … što mu daje nevjerovatnu svestranost i ishranu koja nekako nedostaje mlijeku na biljnoj bazi”, kaže Pandja.

Izolovali su gen koji kodira protein surutke u kravljem mlijeku i uveli gljivicu. Kada se gljiva uzgaja u rezervoarima za fermentaciju, ona proizvodi protein surutke, koji se zatim filtrira i suši u prah koji se koristi u proizvodima uključujući sir i sladoled. Oni su već na policama u Sjedinjenim Državama i Hong Kongu.

Pročitajte: “Med možete da pronađete i za 500 dinara, ali on nije vidio pčelu” – Tegla bagremovog – 1.700

Fermentisane gljive

Iako proteini ne sadrže laktozu, hormone ili holesterol, nisu pogodni za osobe sa alergijom na mliječne proizvode. Ali kako proces ne uključuje životinje, Pandja opisuje proizvod kao „prilagođen veganima“.

Takođe je dobro za životnu sredinu. Ukoliko se ne koriste krave, proizvodnja mlijeka je efikasnija, kaže Pandja, navodeći da je ovim postupkom do 97% manje emisije gasova sa efektom staklene bašte od konvencionalnih mliječnih proizvoda.

Već su lansirali sladoled koji sadrži alternativu mlijeku, a njihov sljedeći proizvod je krem sir koji će biti na tržištu kasnije ove godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI