Utorak, 29 Novembra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetDa li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mravi ponekad mogu biti veoma dosadni. Međutim, postavlja se pitanje da li ovi mali i dosadni insekti mogu biti korisni posjetioci u vašoj bašti? Rezultati istraživanja kineskih naučnika otkrivaju nam da su mravi vrijedni insekti od kojih će vaša bašta imati koristi.

Istraživanje koje je sprovedeno u Kini pokazalo je da mravi mogu da utiču na povećanje organskih materija u zemljištu koje poboljšavaju kvalitet zemljišta i pospešuju rast i razvoj biljaka. Naime, kada mravi prokopavaju zemljište, oni na površini formiraju malč koji omogućava duže zadržavanje vode u zemljištu.

Mravi su veoma zauzeti insekti. Oni žive u zemlji, i tamo izgrađuju svoje domove tako što kopaju sićušne rupe, kanale i komore. A gdjee mravi izbacuju zemlju koju su iskopali? Na površinu zemljišta. Male golmile zemlje koje zovemo „mravinjaci“ jeste ono što stručnjaci za zemljište nazivaju mini malčevima.

Pored toga što stvaraju veliki broj malčeva svuda po vašem dvorištu, mravi pomažu i u zaštiti životne sredine tako što u zemlju uvlače mnoge ostatke hrane i insekata gde se oni raspadaju“, kaže naučnik za zemljišta, Tongčuan Li. U to spadaju tijela insekata, lišće, šećer i voda.

Istraživanje je takođe utvrdilo da procenat vlažnosti zemljišta zavisi od toga koliko dobro mravi naprave malč, kao i da on utiče na strukturu gomile.

Jedina mana mravljih malčeva je to što se gomilice koje prave mogu raspasti čim padne kiša ili snijeg. Međutim, kako su ovi insekti veoma vrijedni, oni imaju tendenciju da uvećavaju svoja gnijezda i da grade nove komore nakon padavina.

Dakle, u teoriji, mravi generalno pospešuju kvalitet malčeva i zemljišta. Zato nemojte da se nervirate ako svuda po dvorištu pronađete mravinjake, već znajte da pored toga što su vrijedni, oni su i veoma korisni insekti u vašoj bašti.

Izvor: Science Daily

PROČITAJTE:

Ako ovo znate o mravima bašta će vam biti sigurna

Cimet u bašti: Prirodni fungicid, tjera štetočine, stimuliše rast biljaka!

Ove zamke će ih sigurno spriječiti – Evo kako da se riješite SKAKAVACA u bašti

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]