Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetAko ovo znate o mravima bašta će vam biti sigurna

Ako ovo znate o mravima bašta će vam biti sigurna

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Istraživanje koje je sprovedeno u Kini pokazalo je da mravi mogu da utiču na povećanje organskih materija u zemljištu koje poboljšavaju kvalitet zemljišta i pospješuju rast i razvoj biljaka. Naime, kada mravi prokopavaju zemljište, oni na površini formiraju malč koji omogućava duže zadržavanje vode u zemljištu.

Biljke koje uzgajamao privlače mnogo insekata koji u njima vide sklonište, hranu, mjesto za odlaganje jaja ili život larvi. Nisu svi insekti neprijatelji vaših biljaka. Postoji velika grupa prijateljskih ineskata. neki od njih direktno pomažu biljakama, kao što to čine pčele i bumbari, ili su predatori i paraziti štetnih insekata.

Opstanak bašte i voćnjaka je nezamisliv bez ovih malih pomočnika i treba učiniti sve da bi se oni privukli i zadržali.

Kako mravi djeluju na zemljište

Mravi su veoma zauzeti insekti. Oni žive u zemlji, i tamo izgrađuju svoje domove tako što kopaju sićušne rupe, kanale i komore. A gdje mravi izbacuju zemlju koju su iskopali? Na površinu zemljišta. Male golmile zemlje koje zovemo „mravinjaci“ jeste ono što stručnjaci za zemljište nazivaju mini malčevima.

Mravi blagotvorno djeluju u polju tako što su prirodni neprijatelji gusjenica, larvi muva, puževa i krpelja. Prema tome, njihovo prisustvo automatski smanjuje broj štetnih insekata. Oni svakodnevno kopaju i stotine podzemnih tunela, čime obezbeđuju visokokvalitetno provjetravanjeza korjenov sistem. Za dvije do tri godine, oni mogu ispuniti tlo kiseonikom dubine 1,5 metara dok povećavaju sadržaj vlage u zemljištu do 90%.

Kako smanjiti brojnost mrava

Važno je napomenuti da su ovi insekti uvjek prisutni u malom broju, ali tada obično ne nanose štetu. Da li su mravi u bašti dobri ili loši – određuje njihov broj. Redovno kopanje uništava mravinjak i natjeraće ih da se presele na drugo mjesto. Takođe ih obeshrabruje ubacivanje pepela u njihovo leglo.

Veoma efikasno organsko sredstavo za borbu protiv mrava je upotreba peršuna. Njegov miris odbija insekte i čini njihovu prisutnost u svojoj okolini nepodnošljivom. Uberite lišće peršuna, zgnječite kako biste pojačali miris i raširite u blizini mravinjaka. Miris ove biljke neće ubiti mrave, ali će usloviti njihovo masovno preseljenje u povoljnije sredine.

PROČITAJTE:

Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

13 jednostavnih načina da zaštitite svoj dom od najezde mrava

Kako se zauvjek rješiti kućnih mrava?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI